In Stad | Toveren met ijzer

GRONINGEN Jan Steen, de overleden kunstenaar uit Den Andel, wees filmmaker Buddy Hermans ooit op de fantasievolle objecten, attributen en personages van Patricia Suer.

,,Ik heb twee films over Jan Steen gemaakt”, vertelt Hermans.,We waren bevriend. Jan zei dat ik een film over Patricia moest maken omdat ze heel bijzonder werk maakt. Aan ideeën was geen gebrek maar het geld ontbrak aanvankelijk. We hebben een paar jaar aangemodderd. De doorbraak kwam toen Lejo Siepe van Stichting Parmando zich meldde als producent. Via crowdfunding en een belangrijke financiële bijdrage van Stichting Jan Steen was er genoeg geld om zowel een film als een boek over Patricia Suer te maken.

Suer (62) is geboren in Groningen en groeide op in Zuidhorn. In de film vertelt ze over haar jeugd: ,,Ik was dyslectisch. Dat wist men toen niets van, zeker niet op een dorpsschool. Ik had het al heel gauw gehad met school. In de derde klas van de mavo ben ik er mee opgehouden. Ik wilde al heel jong kunstenaar worden. Thuis in de kelder had ik een atelier. Daar had ik gereedschap en van mijn vader kreeg ik af en toe een blok hout. Daar deed ik dan wat mee.”

In de beginjaren werkte Patricia voor haar voorstellingen met schuimrubber en fluweel, maar wanneer ze steeds vaker buitenvoorstellingen gaat spelen stapt ze over op materialen die weersbestendig zijn. Vanaf het moment dat ze met ijzer gaat werken blijkt ze te kunnen toveren met het materiaal. Uit de losse pols schept ze bloemen, maskers, vogels, draken, bomen, vogelhuisjes en andere objecten.

Inmiddels woont en werkt Suer op een boerderij nabij Garmerwolde. Veertig jaar heeft ze talloze theatervoorstellingen gemaakt. Een chronologisch overzicht is te vinden in het boek ‘Spelen met kunst’. Ook de vele kunstobjecten zijn afgebeeld in het boek.

De première van de door Buddy Hermans en Lejo Siepe gemaakte documentaire ‘Theater Suer’ vindt plaats op festival Noorderzon op dinsdag 20 augustus om 19.30 uur. Dan laat Patricia Suer ook een deel van haar laatste voorstelling zien. Kunsthandel Peter ter Braak, Noorderhaven 50, toont van woensdag 21 tot en met zondag 25 augustus kunstobjecten van Patricia Suer. Ook de film van Hermans draait daar. Dagelijks te zien van 12 tot 18 uur.