Op jacht naar speeltuinen in Groningen

De speeltuinenfietstochten die Carina Havenga de Poel en Naomi Groenman organiseren, laat Groningers kennis maken met de vele verstopte speeltuinen.

„Ik ging met mijn kinderen altijd al op ontdekkingstocht: we zochten naar de leukste speeltuinen in Groningen”, vertelt Carina Havenga de Poel. Ze is moeder van Hugo (5) en Linda (8) en richtte zo’n twee jaar geleden het bedrijf Xplore Grunn op, waarmee ze onder andere de speeltuinenfietstochten organiseert. Inmiddels weet ze de pareltjes te vinden: ook wanneer de speeltoestellen stilletjes verborgen liggen achter muren, in parken of op schoolterreinen. „Door de speeltuinenfietstochten kan ik deze mooie plekken nu delen met andere ouders en kinderen”, zegt Carina. „Vaak laten we een stuk of drie speeltuinen zien. Het is voor iedereen een leuke manier om de stad te ontdekken.”

Bonte stoet

Zo komt het dat er zich op de vroege maandagmorgen een bonte stoet fietsers vormt, vanaf de Vensterschool in Selwerd richting De Hoogte. Met Carina voorop: ze heeft Linda en Hugo in de bakfiets. Naomi Groenman, consulent jeugd-en gezinsmedewerker van WIJ-team Selwerd, sluit de rij. „Carina kwam bij ons in de huiskamer van Wij Selwerd en toen is het idee ontstaan om deze tochten te organiseren”, vertelt ze. „We vonden het meteen een mooi initiatief, het is een goede manier om mensen uit de hele stad dichter bij elkaar te brengen. We doen dit nu alweer een tijdje en er zijn altijd wel weer nieuwe mensen die zich aanmelden. Zelfs in de winter, toen het sneeuwde, gingen we met z’n allen op pad.”

Stad beter leren kennen

Halte één is het bescheiden speeltuintje aan de Cortinghlaan, dat met groot enthousiasme onthaald wordt door de zeven kinderen die mee zijn. Berty Lameijer is één van de ouders. Ze kijkt tevreden toe hoe zoontje Lenn het speelhuis bestormt. „Dit is mijn laatste vakantiedag en het leek me leuk om mee te gaan.” Verderop staat haar man: „Lenn vroeg of we beiden meegingen”, lacht Berty. „De speeltuinenfietstochten zijn een mooie manier om de stad beter te leren kennen, om te kijken waar je behalve in je eigen wijk nog meer kunt spelen. Daarnaast leren de kinderen weer anderen kennen en ontmoeten wij nog andere ouders. Dat maakt het een erg sympathiek idee.”

Fruit en hapjes

Bij halte twee, Buurt- en Speeltuinvereniging De Hoogte, verschijnen het fruit en de hapjes op tafel. Lenn heeft inmiddels vriendjes gemaakt. „Het is leuk hier”, vertelt hij, terwijl hij van speeltoestel naar speeltoestel rent. Carina’s doel is alvast geslaagd: „Ik wil mensen bij elkaar brengen. Dat is waarom ik een paar jaar geleden mijn eigen bedrijf heb opgericht en deze tochten organiseer.”