Noorderzon: nog één nachtje slapen

GRONINGEN Morgen om 16:00 uur begint de 29e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen in het Noorderplantsoen en de binnenstad van Groningen.

Het elfdaagse festival duurt tot en met zondag 25 augustus. Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival op het scherpst van de snede en een groot zomerfeest voor zo’n 135.000 bezoekers.

Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen. Voorstellingen vinden plaats in tenten of op buitenpodia in het Noorderplantsoen en op vele locaties en partnerpodia in de binnenstad van Groningen (Noorderzon DownTown).

Kunstenaars uit alle windstreken nemen het publiek op sleeptouw met zeer uiteenlopend werk, dat vaak voor het eerst in Nederland te zien is. Zo is er bijvoorbeeld de hilarische Franse slapstick van Le Galactik Ensemble en het gedurfde dansexperiment uit Italië van Marco Chenevier, dat het publiek uitdaagt haar morele grenzen te verleggen. De Chileense Guillermo Calderón brengt een urgent en sexy stuk over kunst en verraad in tijden van fake news en verstoorde machtsverhoudingen. Uit het oosten komt een Chinees liefdesverhaal in parallelle universums van bekroond regisseur Wang Chong. En van Down Under komt onder meer de cross-culturele b-boy battle van Nick Power, die in zijn werk de geografische grenzen van stijl, taal en cultuur verlegt.

Noorderzon presenteert in 2019 een brede, veelkleurige en avontuurlijke waaier aan initiatieven, samenwerkingen en partnerschappen, verdeeld over elf dagen festival en over een grote hoeveelheid locaties in het Noorderplantsoen en in DownTown Groningen.

Naast het interdisciplinaire en veelal internationale hoofdprogramma zijn er nog zeven festivals-in-het-festival. Het Gemaakt in het Noorden-programma laat bezoekers onder meer met Platform GRAS op ontdekkingstocht door Groningen gaan, en doorbreekt het taboe rond mannenprostitutie met Schout bij Nacht. Mooie verhalen bij Literaturia worden verteld door bijvoorbeeld Lévi Weemoedt, Özcan Akyol en Paulien Cornelisse. Het muziekprogramma – met meer dan 70 concerten – wordt op het Dok geopend door het energieke Golden Dawn Arkestra (VS) en afgesloten door De Likt (NL). In het Contextprogramma vinden bezoekers uitdagende lezingen, talkshows en debatten terug (met onder meer Michiel Lieuwma van De Snijtafel). Er zijn voorstellingen en doe-dingen voor de jongste gasten bij De Speelweide en korte voorstellingen in het Containerprogramma. Ouderen komen drie dagen aan bod bij Stee in Plantsoen.