Tests op Noorderzon in Groningen met afbreekbare regencape, uitschuifbare rolstoelbank en interactief plattegrond

Op het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen worden drie innovaties getest: een biologisch afbreekbare regencape, een uitschuifbare rolstoelbank en een interactief plattegrond op de mobiele telefoon. Dit gebeurt in het kader van het partnerschap van Noorderzon met innovatiestimuleringsprogramma Innofest.

De biologisch afbreekbare regencape is ontwikkeld door ondernemer Verena Michels. Bezoekers van Noorderzon zijn de eersten die kunnen testen of de regencape, die gemaakt is van gerecycled plastic, een goed alternatief is voor de wegwerp-poncho.

Uitschuifbare rolstoelbank

Onder de noemer Ongeremd opererende alumni van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) bedachten een oplossing voor het verschil in ooghoogte met gesprekspartners, dat voor veel rolstoelbezoekers van festivals een bron van frustratie is.

Ze ontwierpen een uitschuifbare bank, die aan het wiel van de rolstoel bevestigd kan worden. Deze rolstoelbank werd vorige maand ook al getest op de Zwarte Cross. Met succes. Het ontwerp kon op veel aandacht en enthousiasme van rolstoelgebruikers rekenen.

Interactieve plattegrond voor crew

Het Groningse bedrijf Spacetime Layers, genomineerd voor een innovatieprijs van UNESCO, ontwikkelde een app voor de mobiele telefoon waarmee een laagje - een layer - over een kaart gelegd kan worden. Zo kan op interactieve wijze informatie over een specifieke locatie gedeeld worden.

De app is bedacht en gemaakt door de leerlingen van Patrick Trentelman, die lesgeeft aan de plusklas van de Oosterhoogebrugschool in Groningen. Een pilotversie voor het onderwijs wordt al door circa 40.000 scholieren gebruikt.

Tijdens Noorderzon wil Trentelman onderzoeken of de app ook voor een festival van toegevoegde waarde kan zijn. Voor de test krijgen vrijwilligers van het festival via een QR-code extra informatie over de festivallocaties te zien. Deze informatie blijft voor bezoekers verder onzichtbaar.

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen

De 29ste editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen begint donderdag 15 augustus en duurt tot en met zondag 25 augustus.