De fudge van Yvonne van Rooij uit Oude Pekela is bekroond met de Engelse Great Taste Award

De zelfgemaakte fudge van Yvonne van Rooij uit Oude Pekela won een Great Taste Award. Gewoon te koop op de Grote Markt in Groningen. Opmerkelijk, want fudge wordt beschouwd als een Engels product, en toch ging een Groningse maker er met de prijzen vandoor.

,,Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van fudge. Eigenlijk alleen van die van mezelf’’, bekent Yvonne van Rooij uit Oude Pekela lachend. Haar fudge is dan ook niet zomaar een snoepje: het smelt op je tong, is minder zoet dan ‘fabrieksfudge’ en is voor de échte liefhebber. Niet iets om een zak van leeg te eten voor de tv.

Salmiak- en whiskeysmaak

Dat vond de jury van de Great Taste Award in Engeland ook; zij beloonde na het proeven de twee soorten fudge (met respectievelijk salmiak- en whiskeysmaak) die Van Rooij instuurde met een prijs. Dat is niet de minste prijs, volgens de winnares: ,,De Award is een garantie voor kwaliteit. Producten met zo’n award kun je blind kopen.’’

Mocht u nu denken: fudge, wat is dat in hemelsnaam? Dan kan dat kloppen: zo bekend is fudge niet in Nederland. Het is een soort karamel, een zoetige lekkernij. Hoewel de Engelsen het beschouwen als iets echt Engels, komt het uit de Verenigde Staten. Van Rooij: ,,Het was een Amerikaan die fudge per ongeluk ontdekte: hij liet zijn pannetje karamel te lang op het vuur staan.’’

Van Rooij verkoopt de lekkernij in een klein winkeltje aan huis in Oude Pekela. De fudge staat in kleine zakjes in een hoekje, bescheiden opgesteld. ,,Het is niet mijn corebusiness’’, legt de prijswinnares uit. Ze verkoopt hoofdzakelijk Scandinavische spulletjes, van designmeubeltjes en Zweedse broodtrommels tot IJslandse dropjes.

Op zoek naar afwijkende producten

Ze streeft ernaar producten aan te bieden die afwijken, die anders zijn dan andere. Of ze daarom ook het relatief onbekende fudge verkoopt in Nederland? ,,Niet per se’’, zegt Van Rooij. ,,Maar het is wel een bijzonder soort lekkernij. Het is bedoeld voor volwassenen, terwijl snoep in Nederland meestal voor kinderen is. In Scandinavië niet: daar wordt snoep ook gemaakt voor volwassenen. Trouwens, ik denk niet dat kinderen deze fudge lekker vinden.’’

 

Ze begon ooit Deense designmeubels op te kopen in kringloopwinkels, en die door te verkopen. Tot ze een boek over suikerwerk tegenkwam in de kringloopwinkel. Het kwam uit de jaren 70 en ging over het maken van bonbons en fondant. ,,Als je dat leest, dan begrijp je wat er allemaal komt kijken bij het maken van bijvoorbeeld bonbons’’, vertelt Van Rooij. ,,Het is echt vakmanschap. Dus dacht ik: ik ga het gewoon eens proberen.’’

Verschillende smaken ontwikkelen is een kwestie van proberen. Vandaar de bijzondere combi van salmiak met fudge, die samen met de whiskeyfudge in de prijzen viel. Maar ze heeft bijvoorbeeld ook fudge met limoncello-smaak te koop. ,,Ik maak aparte combinaties van smaken, zoals je ze zou verwachten in Scandinavië.’’

Het recept blijft geheim

Haar recept blijft geheim. ,,Je vraagt toch ook niet aan een sterrenkok hoe hij zijn sterrenmaaltijden precies bereidt?’’ zegt Van Rooij verontwaardigd als we vragen of ze een demonstratie wil geven.

Sinds ze de onderscheiding kreeg, loopt het storm met de media-aandacht en verkoopt ze veel meer fudge dan voorheen. Het probleem is alleen de productie: die doet ze alleen. Slechts voor het inpakken en het vervoer heeft ze iemand die haar helpt. Maar Van Rooij is niet van plan de productie op te voeren: „Ik zie mezelf niet elke dag van zeven tot zeven in pannetjes fudge roeren.’’