Luchtmobiele brigade stoomt Top Dutch Solar Racing uit Groningen klaar voor World Solar Challenge

Het team van Top Dutch Solar Racing uit Groningen is dinsdag begonnen aan een 36-uur durende trainingssessie op de Johan Willem Friso Kazerne in Assen. De studenten worden door sportinstructeurs van de luchtmobiele brigade klaargestoomd voor hun deelname aan The Bridgestone World Solar Challenge.

Dinsdag stonden meerdere teambuildingsactiviteiten op het programma; oefeningen op het gebied van open communicatie, leiderschap en het overwinnen van angsten. Zo moesten de studenten abseilen van een twintig meter hoge toren.

,,Het is soms best even slikken, want je wordt heel erg uit je comfortzone getrokken en moet dingen doen die je normaal uit de weg gaat of die je doodeng vindt”, zegt Sarah Carelsz, een van de teamleden.

Zij heeft hoogtevrees: ,,Bij mij duurde het bijvoorbeeld best lang op de toren van twintig meter, maar het hele team moedigt je aan en staat achter je. Het is soms echt wel moeilijk, maar we doen het om als team naar elkaar toe te groeien, elkaar te leren kennen en te weten wat de ander van je nodig heeft op zo’n moment. Dat moet ook wel, want in Australië ben je echt twee maanden op elkaar aangewezen.”

Het team vertrekt over negen dagen naar Australië. De zonneauto, Green Lightning, is vorige week al op transport gegaan.

Bridgestone World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge is een wedstrijd waarin teams met zelfgebouwde zonneauto’s 3022 kilometer door afgelegen gebieden (outback) van Australië rijden; van Darwin naar Adelaide. De wedstrijd is van 13 tot 20 oktober.

De teams rijden van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags. Daarna slaan ze hun kampement op in de rimboe, om zich klaar te maken voor de volgende wedstrijddag.

Top Dutch Solar Racing

Het team Top Dutch Solar Racing bestaat uit 26 studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, het Noorderpoort en het Friesland College.

De zonneauto is gebouwd in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen in Noord-Nederland.