Vermoeden bevestigd: botulisme (type C) in het Noorddijkstermaar in Beijum

Onderzoek heeft het vermoeden van botulisme in het Noorddijkstermaar of Zuidwending in de Groninger wijk Beijum bevestigd. Dit vermoeden ontstond vorige week nadat de dierenambulance dode eenden bij het waterschap had gemeld.

Het Diergeneeskundig Laboratorium in Lelystad heeft botulisme type C aangetoond in een van de kadavers van de eenden. De variant type C besmet in eerste instantie watervogels en is niet gevaarlijk voor de mens.

Gevaarlijk voor dieren

Botulisme type C kan wel gevaarlijk zijn voor dieren. Honden kunnen na zwemmen in besmet water ziek worden of overlijden.

Daarom blijft de waarschuwing van kracht om honden niet in het water van het Noorddijkstermaar te laten zwemmen.

Waterschap blijft monitoren

Waterschap Noorderzijlvest blijft de komende tijd monitoren op kadavers en botulisme in het Noordijkstermaar. De bacterie die botulisme veroorzaakt, raakt normaal gesproken weer inactief doordat de buitentemperatuur en de temperatuur van het water dalen in combinatie met regenval en doorstroming.

Wie kadavers aantreft, kan dit melden via het waterloket (050-3048911) of bij de dierenambulance. Het waterschap raadt het mensen af de kadavers zelf op te ruimen.