Jean Pierre Rawie kiest de mooiste Rarekieks: 'Een verademing na het wereldnieuws'

Jean Pierre Rawie stelde een bundel samen van de tachtig mooiste Rarekieks die de afgelopen jaren verschenen. „Een verademing na het wereldnieuws.”

Het is bepaald geen sinecure: de allerleukste afleveringen uitkiezen van een rubriek die elke dag in de krantverschijnt, en die per definitie iedere dag het leukste onderdeel is van die krant (zie kader). Hoe dichter Jean Pierre Rawie (68) het deed? „Och, ik kreeg een aantal van die dingen voorgelegd en daar heb ik de aardigste uitgekozen. ‘t Is natuurlijk een beetje arbitrair.”

Rarekiek, het cursiefje dat sinds 2002 in het stadskatern van verschijnt, krijgt een boek. Burgemeester Peter den Oudsten krijgt donderdag het eerste exemplaar, in de Horatiotent op Noorderzon. Er staan tachtig Rarekieks in de bundel. De aardigste dus, volgens Rawie. Waar moeten die aan voldoen?

De jongen die ‘s avonds door het raam valt en de dame in de rolstoel

In elk geval geen mensen ‘te kakken zetten’, want daar houdt Rawie niet van. „Er was er bijvoorbeeld eentje over iemand die in een dure auto reed en iets wilde betalen met een creditcard, maar toen bleek die kaart geblokkeerd. Nou, dat vind ik niks.” Wel waardeert hij een sterke pointe; aan die regel voldoen de geselecteerde stukjes dus allemaal. „En er moest een wandel- en fietsroute van te maken zijn. Daar heb ik ook een beetje rekening mee gehouden.”

De routes lopen langs vijftig plaatsen waar je de Rarekieks kunt beluisteren die zich daar hebben afgespeeld. Gravenburg, de Grote Markt, De Hoogte, de Oosterparkwijk; een station, een supermarkt, een meubel- en een platenzaak. Heel gewone plaatsen, in feite, als toneel voor heel gewone gebeurtenissen.

Dat Rarekiek zo populair is, is juist door die gewoonheid, weet Rawie. „In klein leed is men meer geïnteresseerd dan groot leed. Een hondje dat weg is en gevonden wordt, zoiets. Dat is herkenbaar en dichtbij.” Het maakt Rarekiek ‘voor velen een verademing na het grimmige feiten- en meningenbombardement waaruit het wereldnieuws bestaat’, zo schrijft hij in zijn voorwoord bij de bundel.

Geldt dat voor hem zelf ook? „Ik heb zelf niet zozeer verademing nodig, hoor, ik heb afleiding genoeg. Nee, ik vind het een heel aardig rubriekje, soms humoristisch, soms ontroerend. Geen echt hogere literatuur, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Het kán ook niet echt, in maar 200 woorden.”

De bundel verschijnt bij uitgeverij Passage en is verkrijgbaar op Noorderzon en in de boekhandel.

Rarekiekfestival: theater, wandelen, fietsen en zelf maken

Naast het linkerbovenhoekje van pagina 2 in het Groningse katern kun je Rarekiek deze zomer ook vinden in de Horatiotent op Noorderzon. Daar vindt van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 augustus het Rarekiekfestival plaats.

Op 15 augustus verschijnt het boek Rarekiek: fietsen en wandelen langs de leukste Rarekieks.. Dichter Jean Pierre Rawie selecteerde de tachtig mooiste Rarekieks en schreef het voorwoord. Je kunt ze niet alleen lezen, maar ook luisteren, via de speciale fiets- en wandelaudiotours. De fiets- en wandeltocht kun je ook tijdens het Rarekiekfestival maken, op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus.

Donderdag is de Avond van het Korte Verhaal, waarop Rarekiekschrijvers uit eigen werk voorlezen. Ook A. L. Snijders, meester van het Zeer Korte Verhaal, draagt voor. Vrijdagavond vertelt scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm over de kracht van de scène. Theatergroep De Noorderlingen speelt Rarekieks. Zaterdagavond vertelt historicus Jan Blaauw over de geschiedenis van de Rarekiek: van schotschrift tot column. De Casanova's, de band van Inki de Jonge, Harry Niehof en Jaap Stegeman, brengen Rarekieks op muziek.

Wil je zelf ook wel eens door de Rarekiekbril de stad bekijken en beschrijven? Op vrijdag en zaterdag geven rarekiekschrijvers een Rarekiekworkshop, waarin je de regels van de rubriek leert en daarna in het plantsoen op zoek gaat naar een eigen Noorderkiek. Woensdagavond 21 augustus is de terugkomdag op de redactie van Dagblad van het Noorden. De mooiste Rarekieks verschijnen in de krant.

Kaarten voor het Rarekiekfestival kunnen besteld worden via de website van Noorderzon. De workshop Rarekiekschrijven is gratis. Klik hier om je ervoor aan te melden.