Onderzoek hoe luisteren werkt op Noorderzon

Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls onderzoeken met het publiek hoe luisteren werkt. Dat doen ze op 22 augustus om 20.00 uur op Noorderzon

Muziek en zingeving, valt dat te combineren? Zeker wel, als je het praktisch aanpakt. Een aantal jaar geleden deelde toenmalig Denker des Vaderlands, René Gude, het begrip ‘zin’ in vieren op. Door deze vierdeling wist hij het vage begrip ‘zingeving’ handen en voeten te geven. ‘Zin’ is zinnelijk, zintuiglijk, zinrijk en zinvol, aldus Gude. Begrippen die van toepassing zijn op ons leven, ons werk én op muziek.

In het contextprogramma van Noorderzon onderzoeken Trouw-­‐journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls met het publiek hoe luisteren werkt, tijdens de muzikale lezing Zin in Muziek. Hoe beïnvloeden ‘vertrouwde oren’ wat we ervaren? Hoe kunnen we met andere oren leren horen? En hoe luister je naar muziek die mijlenver afstaat van wat je doorgaans zelf kiest?

Ensemble Montage demonstreert live verschillende muziekvoorbeelden. Bovendien schuift Thijs de Vlieger van Noisia aan om zijn luisterstrategieën onder de loep te nemen.