Theaterspektakel Mammoet scoort boven verwachting hoog in eigen regio

Theaterspektakel Mammoet is in trek. 25.000 mensen kochten een ticket. ,,Boven verwachting”, zo waardeert producent Wolter Lommerde de balans op ongeveer de helft van de voorstellingen.

Tot en met 10 september blijft het Buinerveld het decor voor deze bijzondere theaterproductie. ,,Trekken we de trend door, dan komen we uit op een totaal tussen de 30.000 en 35.000. Als het vanaf volgende week warm nazomerweer wordt, kan het alsnog een uitzonderlijk succes worden”, aldus Lommerde.

80 procent geeft een 8 of hoger

Wat hem vooral blij maakt is het hoge waarderingscijfer dat het publiek geeft aan Mammoet. ,,Tachtig procent waardeert de voorstellingen met een 8 of hoger. Met name de muziek, de ontvangst, de locatie en de verbinding van met het Buinerveld worden hoog gewaardeerd.”

De best pittige entreeprijzen tussen de 35,50 euro (kinderen rang 2) en 57,50 euro (rang 1 volwassenen) weerhouden het publiek er niet van massaal het Buinerveld op te trekken.

Waar ze vandaan komen?

Twee op de drie bezoekers komen uit het Noorden. ,,Met name uit de stad Groningen en langs de lijn Assen-Emmen trekken wij ons meeste publiek”, zegt Lommerde. ,,Op vrijdag en zaterdag bezoeken naar verhouding meer mensen uit andere delen van het land onze voorstellingen dan op doordeweekse dagen. Je merkt dat, want dan wordt er nauwelijks gereageerd op lokale grappen.”

Mooi gemêleerd publiek

Driekwart van de bezoekers is tussen de 40 en 65 jaar. De rest is evenredig verdeeld over een jongere en oudere categorie. ,,Het is een mooi gemêleerd publiek. Wij trekken een breed publiek dat niet automatisch naar het theater gaat en daar is het ons ook om te doen. Dit geeft ons het vertrouwen door te gaan op de ingeslagen weg. Na Pauperparadijs en Mammoet denken wij na over een nieuw project.”

Vooral ondernemers in Borger en omstreken hebben flink de smaak te pakken van Mammoet. Reikhalzend speculeren ze op een nieuwe reeks voorstellingen in de zomer van 2020. Met een knipoog naar Pauperparadijs.

Want die theaterproductie werd immers ook wegens succes van 2016 geprolongeerd in 2017? ,,Zo ver is het nog lang niet. Eerst maar eens deze serie afwerken. Schieten we dik over de 35.000 heen dan kunnen we overwegen om het opnieuw te doen. Maar bedenk wel dat het een grote economische operatie wordt. Want je moet bijna alles opnieuw doen. Alles moet weer opnieuw worden opgebouwd. Goedkoper wordt het nauwelijks. Ik schat dat je ergens tussen de 1,5 en 2 miljoen euro uitkomt.”

Vraag is ook: komt er volgende zomer een nieuwe serie voorstellingen van Pauperparadijs komt. Zowel ondernemers in Veenhuizen als de gemeente Noordenveld zijn warm voorstander. ,,Pauperparadijs en Mammoet gaan niet samen. Het is het een of het ander”, zegt Lommerde.