Booming in Groningen: Aziatisch fastfood. Gezond en goedkoop, snel en smakelijk

Yanagi, Báhn Mì, Poké Spot. Het ene na het andere restaurantje in Asian Streetfood duikt op in Groningen. Het geheim van deze Aziatische eettentjes? Gezond, smakelijk en betaalbaar fastfood uit een heel andere windstreek. En het is niet zo véél.

Ze serveert kommetjes streetfood. Onderin noodles, daar bovenop verse groentes, en naar keuze vlees, vegetarisch of vis. Goed gekruid, smaakvol opgediend. ,,Streetfood is populair’’, zegt eigenaar Xin Zhou (33) van Yanagi Noodles & Sushi aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. ,,Het is lekker, vers, gezond en iedereen kan het betalen’’, verklaart ze de populariteit.

Ze opende haar zaak deze week, samen met haar man die sushi-chef is. Hoe het gaat lopen, is afwachten. ,,Ik vind het best spannend of streetfood aanslaat in Groningen. In steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn er al veel langer streetfood-tentjes, die goed lopen. In Groningen moet dat ook lukken, want studenten zijn ontvankelijk voor nieuwe dingen.’’

Lekker eten hoeft niet véél te zijn

Streetfood is volgens Zhou ook geliefd, omdat het tegenwicht biedt aan het concept ‘veel voor weinig’. ,,Wij willen dat niet. Lekker eten hoeft niet véél te zijn. Wij serveren heel diverse hapjes, klein en lekker. En gezond.’’

Haar zaak telt 35 stoelen. Een paar panden verderop, in de voormalige sigarenzaak van Homan, komt ook een Asian Streetfood-zaak.

Japans visserseten

Schuin tegenover Yanagi opende drie maanden geleden Poké Spot, dat gerechten serveert zoals die in Hawaï gebruikelijk zijn. ,,Het is te typeren als streetfood’’, zegt eigenaar Jean-Paul Wu (29), die het zaakje met 35 stoelen – plus terras – met zijn vriendin Iss Hu heeft opgezet. ,,Japanse immigranten hebben de poké bowl meegenomen naar Hawaï. Het is wat vissers aan boord op zee aten: sushirijst met stukjes vis.’’

Zijn vriendin komt uit Delft en liet hem kennismaken met poké bowl. Ze ontdekten dat Groningen zoiets nog niet had en dachten dat het concept zou aanslaan in de studentenstad. Wat heet: geregeld zit Poké Spot driemaal op een avond vol.

Gezond fastfood

Wu denkt dat de kracht van streetfood zit in z’n smaak, betaalbaarheid en gezondheid. ,,Het is fastfood, maar gezónd fastfood. Veel gezonder dan wat ketens als KFC of McDonald’s verkopen. En het wordt ter plekke bereid, in twee of drie minuten.’’ Wat volgens hem ook meespeelt, is dat mensen graag kennismaken met eten uit verschillende windstreken.

In de Astraat, in de voormalige viswinkel, opent een dezer dagen Mr. Dam Báhn Mì, die zich richt op Vietnamees streetfood. Iets soortgelijks – homemade Vietnamees streetfood – opent deze maand in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Het Amsterdamse restaurant Happyhappyjoyjoy aast al een tijd op restaurant De Apendans in Groningen, waar het zijn Vietnamese, Chinese, Thaise en Koreaanse streetfood wil uitserveren.

Jie Lin van restaurant Asia Today in de Nieuwe Ebbingestraat is vorige maand begonnen met de verkoop van streetfood. ,,Het is makkelijk, simpel, snel en goedkoop eten. In Utrecht en Amsterdam bestaat het al veel langer. Groningen loopt een beetje achter. Hier gaat het ook goed lopen, want Groningen is een studentenstad en er wonen veel buitenlandse mensen. Ik ben blij dat streetfood in opkomst is. Het is gezond.’'

Karretjes en kraampjes

Waaróm het streetfood heet? Dat is omdat het in Aziatische landen vooral bereid, geserveerd en gegeten wordt vanuit karretjes en kraampjes op straat. ,,In Azië kun je ‘s avonds lang buiten zitten na een lange dag werken’’, zegt Xin Zhou.

‘Aziatische keuken is kieteling voor smaakpapillen’

Culinair journalist Jacques Hermus is dól op de Aziatische keuken. ,,Die is perfect. De smaken, de sausen, de kruiden; gerechten worden à la minute bereid, het is vers, het is een kieteling voor de smaakpapillen.’’

Hij kijkt er niet van op dat Asian Streetfood oprukt in de binnenstad van Groningen. In de Randstad is dat al langer gaande. ,,De Aziatische keuken is tamelijk hip. Het is een gezonde, smakelijke keuken, met vaak weinig vlees en veel groente.’’

Ook reislustige jongeren helpen volgens hem mee de Aziatische keuken naar Europa te halen. ,,Jongeren reizen veel naar Azië. Landen als Vietnam en Cambodja worden overlopen door backpackers. Die maken daar kennis met streetfood.’’

Hermus prijst niet alleen de smaak van Asian Streetfood, maar ook de prijs ervan en de mogelijkheid de maaltijden met elkaar te delen. Volgens hem kunnen de kleine zaakjes met streetfood inderdaad een reactie zijn op de grote wereldrestaurants, waarin de Aziatische keuken er een beetje bekaaid vanaf komt.

,,Je moet na een restaurantbezoek niet naar buiten rollen. Je moet heerlijk gegeten hebben en fief de straat op kunnen. Zo heb ik heerlijk gegeten bij streetfoodzaakjes die al langer in Groningen zitten. Kleine toegewijde restaurants, waar chefs met veel plezier streetfood bereiden.’’ Hij noemt Konbu in de Oosterstraat en Pho Saigan in de Oude Boteringestraat.