Azië in de Oude Kijk...

GRONINGEN Moon Nguyen en haar zus Roos zijn, samen met de Indonesische kok Kiki druk in de weer in de keuken van de nieuwe Vietnamese horecazaak La Ca in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat.

Op het vuur pruttelt een enorme pan bouillon. ,,Ik werk niet met bouillonblokjes”, zegt Moon. Ze vist een enorme schenkel uit de pan. ,,Er zit van alles in: vlees, gegrilde ui en natuurlijk allerlei Vietnamese kruiden.” De nieuwe Vietnamese eettent is gevestigd in het pand waar tot voor kort Holtbar zat, in het hart van het studentenkwartier tussen Universiteitsbibliotheek, Academiegebouw en Garmoniecomplex in. Het wemelt hier van de studenten die verzot zijn op de koffie- en (veelal nogal gezonde) eettentjes in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat.

De opening van La Ca sluit feilloos aan op de behoefte van veel studenten: gezond, licht en een tikje exotisch. Voor Moon en Roos betekent de opening van het restaurant een volgende stap in hun zakelijke loopbaan. Tot voor kort verkochten de twee vrouwen uit Stadskanaal nog Vietnamese broodjes vanuit de foodtruck die ook geregeld te vinden was aan de kop van de Kraneweg, op de hoek met de Westersingel.

La Ca is niet de eerste Vietnamees in Groningen. Natuurlijk is deze stad sinds jaar en dag gezegend met Hock Sieng aan de Vismarkt, een Chinees die fantastische Vietnamese gerechten serveert. Daarnaast zit er in de Oude Boteringe sinds enige tijd Pho Sai Gon, waar ze fantastische Vietnamese soepgerechten op tafel zetten. Deze zaak is zeer geliefd bij Aziatische studenten.

In La Ca kun je zitten en eten, maar in tegenstelling tot Hock Sieng en Pho Sai Gon, verkopen Moon en Roos ook streetfood. Voor de hap op straat, snel, licht en niet duur. Binnenkort opent in de A-straat een dergelijk concept: Mr Dam. Deze ambitieuze Vietnamees met Groninger roots heeft de ambitie om een complete keten met streetfood uit Amsterdam op te zetten.