'Eindsprintje' zet werk aan Ring Zuid Groningen weer op koers

Met een ‘eindsprint’ van vier avonden en een zaterdag doorwerken ligt het werk voor de nieuwe Ring Zuid in Groningen weer op koers. Aannemer Herepoort dacht vrijdag al de laatste van 870 damwandprofielen te kunnen ‘intrillen’ maar moet toch zaterdag nog in de overuren.

Een nieuwe tegenvaller, maar deze keer een kleine. Volgens de bouwcombinatie kan de rijbaan richting Hoogezand gewoon volgens planning op maandagmorgen 26 augustus weer open. De afgelopen weken liep het intrillen van de damwand forse vertraging op door de zomerse hitte, machinepech en obstakels in de bodem.

Achterstand ingelopen

Met zeven avonden en met vandaag meegerekend drie zaterdagen overwerken is de achterstand weer ingelopen. Vanaf verkeersknooppunt Julianaplein tot aan de afslag Hoogezand bij het Europaplein staat nu een damwand langs de noordkant van de bouwput waarin straks de verdiepte Ring Zuid wordt gelegd.

De opluchting bij de bouwcombinatie en opdrachtgevers Rijkswaterstaat en de provincie Groningen is groot. De geplande heropening van de zuidbaan op 26 augustus, de eerste werkdag na de vakantie, was een ‘harde deadline’.

‘Spannendste moment’ lag halverwege

,,Het spannendste moment was van de derde op de vierde week’’, zegt omgevingsmanager André Bakema van Herepoort. ,,Toen hebben we wel even zorgen gehad of we het zouden halen.’’ Vooral deze week kwam het intrillen echter vol op stoom met 186 ‘planken’ in zes dagen.

Herepoort heeft nog tot december werk om ook aan de zuidkant van het nieuwe ringwegtracé een damwand aan te leggen. Hiervoor moeten over de volle 1100 meter nog eens 870 stalen profielen de grond in. Tussen beide wanden wordt vanaf volgend jaar de grond weggegraven voor de nieuwe ring.

Wegdek moet vervangen na intrillen

Komende week wordt nog doorgewerkt om de afgesloten zuidbaan van de ringweg weer op orde te krijgen. Tijdens de zomersluiting is het wegdek zwaar beschadigd door het intrillen van de damwand. Deze week is al begonnen met het wegbreken en vervangen van het asfalt.

Het intrillen gaf de afgelopen weken steeds meer klachten uit de omgeving over lawaai, trillingen en schade. Vorige week trokken al dertig omwonenden aan de bel bij het Loket Schade van Herepoort, deze week liep dat met nog eens vijftig verder op.

Al bijna dertig schadeclaims van huiseigenaren

Ook zijn er nog eens achttien claims extra in behandeling genomen wegens schade aan huizen. Daarmee staat de teller sinds het begin van het intrillen nu op 29.

In alle gevallen gaat het volgens Herepoort om ‘cosmetische’ schade, vooral scheuren in gevels en muren. Tot een bedrag van 10.000 euro vergoedt de aannemer de herstelkosten zonder verder onderzoek naar een verband met de aanleg van de damwand.