Herinnerings in beeld | VERA

De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: VERA.

Deze maand bestaat poppodium VERA in de Oosterstraat 120 jaar. Tegenwoordig biedt VERA een podium aan diverse bands, maar het begon allemaal in 1899 als gereformeerde studentenvereniging. Deze jongeliedenclub stond voor vorming, vriendschap en maatschappelijke discussie. Muziek werd op de sociëteit destijds sterk afgekeurd.

Vanaf de jaren ‘50 begon de christelijke vereniging steeds progressiever te worden en kwam er ruimte voor cultuur in het algemeen. Vanaf de jaren ‘70 werd de vereniging uiteindelijk opengesteld en werden er steeds meer openbare culturele avonden georganiseerd. Op de foto uit februari 1977 is de verbouwde grote zaal in het pand net weer in gebruik genomen. Voor de opening kwam mediafenomeen mevrouw De Jager van de RONO, de voorloper van Radio Noord. Zij lijkt een sprintje naar voren te trekken. Zullen de oudere jongeren geboeid hebben geluisterd?

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Mila Zeijen