David Greco presenteert cd in Lutherse kerk Gronignen

De Australische David Greco presenteert zijn nieuwe cd in de Lutherse kerkin Groningen. Dit doet hij tijdens een presentatieconcert.

In de laatste week van september 2018 nam het Luthers Bach Ensemble Bachs drie bijzondere solo-cantates op met bariton David Greco (Australië). Een gloednieuwe interpretatie op het scherpst van de snede op een oude locatie: een balkon in een Lutherse kerk met een orgel dat op het lijf van Bach is geschreven.

De Australische bariton David Greco is het middelpunt van deze nieuwe Bach-cd. Zijn stem, wereldwijd geroemd door grootheden als Emma Kirkby en Ton Koopman, was al vele malen in Europa en met name Nederland en bij het Luthers Bach Ensemble te horen.

Ich habe genung

Deze bekende solocantate, gebaseerd op het verhaal van de evangelist Lucas over de oude Simeon die in de tempel het Christuskind herkent als de langverwachte Messias en dan in vrede heen kan gaan, is zeer geliefd dankzij de drie prachtige aria’s, die onderling heel verschillend van karakter zijn. De eerste, met een prachtige hobopartij tegenover en naast de bas, klinkt met een zekere gelatenheid en melancholie: ‘laat mij nu maar gaan, Heer’.

Ich will den Kreuzstab gerne tragen

Dit is één van Bachs beroemdste en meest gespeelde cantates. Gebaseerd op Jezus’ tocht over het meer van Genezareth en de aankomst in Kapernaüm. Deze overtocht wordt in de cantate opgevat als metafoor voor ‘s mensen levensreis, over woelige baren, bedreigd door stormen, tegenspoed en ongemak, en eindigend in de veilige haven van een beloofd land; het in navolging van Christus dragen van het kruis is een zware tocht vol aardse beproevingen en bedreigingen, waarvan slechts de dood ons kan verlossen.Het concert is te zien op zondag 8 september 15:00 uur Lutherse kerk Groningen en kost 15 euro. De voorverkoop vindt plaats via www.luthersbachensemble.nl. Ook zijn kaarten te koop bij Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53 en Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 & winkelstraat UMCG.