Mensen kijken in de achtertuin

GRONINGEN „We komen hier voor de gezelligheid, de muziek en om lekker mensen te kijken”, zegt bezoekster Sara Moes. „Hoewel dat mensen kijken met de kleintjes niet echt lukt”, grinnikt ze. Zoon Maël in een draagzak op de buik, zijn broerJack bij papa Ronny op de schouders. Dit is voor ons in de achtertuin, volgens Sara. „Elk jaar vaste prik. Vroeger met mijn moeder, nu met mijn gezin.”

De vierde dag, zondag 18 augustus, Noorderzon in het plantsoen start grijs, af en toe een spat regen maar een prima temperatuur. Halverwege de middag komt de stroom mensen op gang. Bij het tentje van het Koffiestation sputteren een paar gasten tegen het ontbreken van cappuccino. Hier schenken ze uitsluitend filterkoffie, ook in de Indonesische of Ethiopische variant. De noten boterkoek maakt het helemaal goed.

Naast optredens van Kiers en den Hollander met de Kliko’s of hoe je aardbeving beleeft, komen de bezoekers ook vooral voor het typische Noorderzon sfeertje en het lekkers. Op het grasveld klinken Noord-Afrikaanse klanken van Tarab & Friends. Ward Rauws en Jocelien Olivier staan met The Young Academy van de RUG op het festival. Dit jaar voor de eerste keer. „Vijf dagen wetenschap voor jong en oud”, vertelt Ward. „Vandaag kunnen de kids bijvoorbeeld schildpadden vissen en gekke dingen eten. We willen kinderen graag nieuwsgierig maken. ‘s Avonds kunnen volwassenen colleges volgen over onder andere hoe scheikunde werkt en hoe we de stad klaar kunnen maken voor de toekomst. Delen wat we doen als wetenschappers vinden we belangrijk. De belangstelling is boven verwachting”, zegt een enthousiaste Rauws. Joakim en Elise zijn met opa en oma naar het plantsoen gekomen. De jongelui, nog maar amper op school, dragen vol trots een afstudeerhoed.

Nathan en Nina staan werkeloos bij het ijskarretje van Steekjelos. „Straks is het toetjestijd”, zegt Nathan. „Gisteren was een goeie dag. We hadden Bert Visscher ook nog aan de kraam”, lacht Nathan. Voor het ijs komt eerst nog een lekkere hotdog met vrij keuze in garnituur. Van nacho’s tot zuurkool, van augurk tot tzatziki. De heren van de Food Brothers, met ‘May the worst be with you’ op het zwarte t-shirt, spuiten de mosterd en de ketchup nonchalant op de broodjes worst. Nog tot en met zondag 25 augustus is het volop nazomeren in het Noorderplantsoen.

Ineke Doornbos