Zeer hoogbegaafd, wat betekent dat en hoe beleef je het?

In de HB(Hoogbegaafdheid)-Café’s van het IHBV delen we kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Soms merk je echter dat je je ook binnen groepen hoogbegaafden ‘anders’ voelt en dan kan het zijn dat je zeer hoogbegaafd bent.

Over deze zeer hoogbegaafden (er is geen harde grens, maar in termen van IQ getal wordt gesproken van waarden vanaf 145, dat wil zeggen gemiddeld plus drie standaarddeviaties) is nog niet veel kennis. Daarom zijn er sinds 2018 ook HB-Cafés voor deze specifieke doelgroep en voor mensen die vermoeden dat ze hierbij passen, bijvoorbeeld omdat hun kinderen zeer hoogbegaafd zijn. Deze Zeer HB-café’s zijn een gezamenlijk initiatief van IHBV en Talentissimo, platform voor hyperhoogbegaafden van alle leeftijden.

Eerste keer in Groningen

Op 11 oktober 2019 vindt voor de eerste keer in Groningen zo’n speciaal HB-Café plaats voor volwassenen die zich herkennen als (mogelijk) ‘zeer hoogbegaafd’. Dit HB-Café heeft een ander karakter dan alle eerder gehouden HB-café’s in zowel Groningen als elders in het land, omdat dit HB-café voor een specifieke doelgroep van hoogbegaafden bedoeld is. Het programma is wel gelijk aan dat van de eerdere HB-Cafés voor deze doelgroep, omdat er nog steeds belangstellenden zijn die toen niet konden komen.

In dit Zeer HB-café verkennen we in een korte inleiding de huidige kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. We doen dat samen met de deelnemers: in hoeverre geldt deze kennis ook voor ‘zeer hoogbegaafden’? Wat is er hetzelfde en wat is er anders? Er is ook aandacht voor persoonlijke ervaringen van de aanwezigen. Enkele vragen die aan bod zullen komen: Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) zeer hoogbegaafd bent? Ervaar je een kloof in de omgang met anderen, privé en op het werk? Hoe ga je positief om met je (zeer) hoogbegaafdheid? We bieden ook wetenschappelijke kennis over zeer hoogbegaafd zijn, al is die nog beperkt.

Over het HB-Café

Het HB-Café is een activiteit van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), een kennis-, netwerk- en projectenorganisatie met als doel het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen te verbeteren. Een HB-Café is een informele bijeenkomst waar mensen bij elkaar komen om hun kennis over, en inzicht in hoogbegaafdheid bij volwassenen te vergroten, en daar met andere belangstellenden in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. In het algemeen bestaat het programma uit een presentatie of een interactieve werkvorm met daarna een borrel. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf: mensen die zich herkennen in beschrijvingen van hoogbegaafdheid (er is geen test-eis). Daarnaast zijn partners, collega’s, buren, vrienden, ouders en (volwassen) kinderen welkom. Ook komen er wel coaches die met hoogbegaafden werken. De HB-Café’s zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor het aan de orde stellen van persoonlijke hulpvragen.

Over de sprekers

Noks Nauta is arts, psycholoog en erebestuurslid van het IHBV. Zij houdt zich sinds 2000 bezig met (zeer) hoogbegaafde volwassenen en schreef diverse boeken en artikelen.

Femke Hovinga is oprichter van Talentissimo (voor hyperhoogbegaafden van 0-99), partner bij InterIQ (recruitment voor hoogbegaafden) en IQ-test ontwikkelaar bij SCALIQ.

Informatie

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 22.00 uur (met een pauze). Daarna kan worden nagepraat onder het genot van een drankje in de bar.

Locatie HB café Groningen: Best Western Hotel - Groningen Centre, Radesingel 50, 9711 EK Groningen. Zie ook: https://hotelgroningencentre.nl/. Betaald parkeren is mogelijk in de parkeergarage onder het hotel, op basis van beschikbaarheid. Mocht de parkeergarage volgeboekt zijn, dan kunt u terecht in de Q-park parkeergarage aan de Rademarkt, op vijf minuten loopafstand van het hotel.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden voor dit HB-café kan uitsluitend door het online formulier op http://ihbv.nl/evenementen in te vullen en vervolgens direct online te betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Wanneer het maximum aantal deelnemers bereikt is, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact op wanneer er een plek beschikbaar komt.