Mark Roggebrood op Lowlands: ‘Ik voelde me een stoomtrein’

GRONINGEN/LEEK/RODEN Na drie optredens op Lowlands mogen spelen: het gebeurde de Groningse rapper Mark Roggebrood. Na het winnen van de What's Happening wedstrijd trad hij zondag 18 augustus op Lowlands.

Alsof het zo gepland is. Enkele minuten voor het optreden van Mark Roggebrood breekt de zon na een grauwe dag dan toch nog eindelijk door. Gehuld in een zwart Anderson Paak t-shirt, kaki broek en witte sneakers bestijgt de in Roden opgegroeide Mark Roggebrood samen met zijn achtergrondzangeres, tevens vriendin, het podium.

De What's Happening Stage is zonder twijfel het grootste podium waar Roggebrood tot nu toe heeft opgetreden. Een menigte van zo'n 150 mensen verzamelden zich om de show van de Groningse rapper te zien.

Op PopGroningen.nl beschrijf Roggebrood zichzelf als een een 'vloeipapiertje met een bril die een rapcarrière nastreeft’. Deze beschrijving lijkt niet te kloppen, want vol overtuiging stort hij zich op zijn openingsnummer Phoenix. Zenuwen lijken er nauwelijks te zijn, en als ze er al wel zijn, heeft de rapper die heel goed verborgen. Het enthousiasme van zijn opreden werkt aanstekelijk en het publiek danst gretig mee.

,,Ik voelde me een stroomtrein,” vertelt Roggebrood. ,,Ik moest echt op gang komen, maar toen ik op het podium stond ging het als vanzelf. Je moet dan ook wel."

Opvallend is de vloeiende interactie met het publiek. Roggebrood (die zijn muzikale te danken heeft aan een uit de hand gelopen project op zijn middelbare school, De Lindenborg in Leek) laat het publiek dansen, lachen en meezingen in de autotune microfoon. Hoogtepunt is zonder enige twijfel het moment waarop Roggebrood een confettikanon uit een plastic tas tovert en deze uitdeelt aan een enthousiaste jongeman uit het publiek. ,,Schiet hem af op een goed moment”, instrueert hij tijdens de overhandiging. Vijf minuten later springt dezelfde jongeman vol overgave op het podium om samen met de Groningse artiest in een fontein van confetti te dansen tijdens de outro van het nummer Cococreme.

Weer een kleine vijf minuten later creëert Roggebrood een heuse moshpit, waar hij zelf ook in duikt. Het publiek beukt van links naar rechts en je zou zo maar vergeten dat dit pas zijn vierde optreden is. Zwaar buiten adem en onder een gemeend applaus klimt hij weer het podium op.

Over het publiek heeft Roggebrood niets dan lof. ,,Het was zo'n fijn publiek. Je merkt dat de festivalbezoekers al zijn opgewarmd en dat het niet zo stijfjes is!" De toeschouwers worden aan het eind nog beloond met een toegift én pakken Roggebrood die het publiek in worden gesmeten. Onder een luid gejuich sluit hij zijn laatste nummer af, waarna hij het publiek uitgenodigd om zijn volgende show in Groningen te bezoeken: donderdag 22 augustus bij radio Glasnost tijdens Noorderzon.