Bewoners 'Plan Berkenbos' in Zuidlaren krijgen tuintje cadeau

Bewoners van het plan Berkenbos aan de Artillerielaan en de Jagerslaan in Zuidlaren kunnen de buitenruimte bij hun huis met één meter uitbreiden. De gemeente Tynaarlo geeft definitief toestemming om deze stroken aan de gemeenschappelijke tuin te onttrekken, zo blijkt uit een besluit van burgemeester en wethouders.

Het zestal bewoners woont mooi in het groen. Toch hebben ze nauwelijks eigen ruimte bij hun huis. Oorzaak is dat hun huizen in een gemeenschappelijke tuin zijn gebouwd. Die tuin is eigendom van de vereniging van eigenaren (VvE). De huizen zijn in 1995 gebouwd op het voormalige kazerneterrein in Zuidlaren.

VvE heeft geld nodig

De betrokken bewoners voelen zich door deze constructie beperkt in hun mogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld niet altijd bij hun huis planten plaatsen die ze willen. Tegelijkertijd hikt de VvE aan tegen een prijzige onderhoudsbeurt voor de tuin. Bomen zijn te groot geworden, planten zijn aan vervanging toe. Door de stroken grond aan de bewoners te verkopen, is hiervoor straks waarschijnlijk voldoende geld in kas.

Voorwaarden

De gemeente Tynaarlo heeft eerder een aantal voorwaarden gesteld aan de transactie. Het beeld van de buurt mag er niet ingrijpend door veranderen, er mag geen bebouwing komen op de stroken en er moeten natuurlijke erfafscheidingen komen. Nu er een plan ligt waarin dit allemaal goed is geregeld, geeft de gemeente definitief toestemming.