Jaren '70 herleven in Groningen. ‘Aan de andere kant’ filmt historische demonstratie Molukse jongeren

Wijde broeken, zonnebrillen en lange haren. De omgeving van het voormalige onderkomen van het Groninger Museum (tegenwoordig Academie Minerva) aan de Praediniussingel in Groningen ademt zondagochtend de sfeer van de jaren zeventig. Dit omdat er filmopnames worden gemaakt voor de theatervoorstelling ‘Buitenspel’.

‘Buitenspel’ is de tweede voorstelling van het driejarige theaterproject ‘Aan de andere kant’ over de complexe geschiedenis van de Moluks-Nederlandse bevolking.

De eerste voorstelling, over de eerste generatie Molukkers in Nederland, trok in 2018 volle zalen en werd bekroond met de Drentse Anjerprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tweede generatie

In ‘Buitenspel’ komt de tweede generatie aan bod. De voorstelling vertelt het verhaal van de Molukse familie Melanesy, van wie de zoon en dochter bijna volwassen zijn en hun eigen keuzes leren maken.

Voor deze voorstelling worden scènes gefilmd die zich afspelen in de jaren zeventig. Onder jonge Molukkers heersten destijds heftige gevoelens vanwege de gebroken beloften van de Nederlandse regering aan de Molukkers in Nederland.

Filmen in Groningen en Assen

Op de Praediniussingel in Groningen gaan circa vijftig acteurs en figuranten terug in de tijd en wordt een historische demonstratie gefilmd. Dit gebeurt rond 10.30 uur.

Om 13.30 uur verplaatsen de opnames zich naar Assen, bij het oude gerechtsgebouw in het stadscentrum.

Het resultaat is in september te zien in de voorstelling ‘Aan de andere kant: Buitenspel’. De voorstelling wordt gespeeld op voetbalvelden in Groningen, Assen, Appingedam en Hoogeveen.

Meer informatie: www.adak-theater.nl.