FC Groningen aanvallend nog te veel ‘net niet’

GRONINGEN FC Groningen is aanvallend sterker, maar defensief zwakker. Met die verwachting, gebaseerd op het spel in de oefencampagne, begon de ploeg van trainer Danny Buijs aan de competitie. Maar tot dusver lijkt er nog niet veel veranderd.

Ondanks een groot aantal veranderingen in de twee laatste linies blijkt de verdedigende organisatie van FC Groningen er beslist niet zwakker op te zijn geworden. In aanvallend opzicht kan het elftal ondanks een veel betere opbouw nog steeds niet veel potten breken. Met een doelsaldo van 2-3 na drie wedstrijden zit de ploeg aardig op koers van het doelsaldo van vorig seizoen na 34 wedstrijden: 39-41. Is er afgaande op de doelcijfers dus weinig veranderd, het spel van FC Groningen is wel aantrekkelijker om naar te kijken. Het elftal van Danny Buijs probeert ‘hoog’ druk te zetten en bouwt verzorgd op. AZ-FC Groningen (0-0) was voor de liefhebbers van spektakel waarschijnlijk een wedstrijd om gauw te vergeten, maar was tegelijkertijd van begin tot eind spannend. Met FC Groningen in de eerste helft als de licht bovenliggende partij en AZ in de tweede helft. FC Groningen bood AZ niet de ruimte die het nodig heeft om het snelle en aantrekkelijke combinatievoetbal te spelen waarvoor de Alkmaarders de geschikte spelers hebben. Geef Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi een paar meter en ze spelen elke defensie aan gort. Tegen FC Groningen was die ruimte er slechts sporadisch. Een knappe prestatie van de mannen van Buijs en van de trainers zelf, want FC Groningen van zondagmiddag deed in heel weinig denken aan het elftal dat in mei een slecht begonnen seizoen met een knappe achtste plaats afsloot. Van het defensief sterke blok van toen stond niemand nog in de basis. Ludovit Reis en Jeffrey Chabot zijn verkocht, Mike te Wierik was geschorst en Samir Memisevic is nog steeds revaliderende. Ook op andere posities stonden andere spelers. Alleen Sergio Padt, Deyovaisio Zeefuik en Kaj Sierhuis waren vorig seizoen al basisklanten. Vijf spelers in de elf van zondag zijn nieuw (Bart van Hintum, Azor Matusiwa, Ramon Pascal Lundqvist, Sam Schreck en Gabriel Gudmundsson) en drie spelers waren vorig seizoen bankzitter (Ko Itakura, Amir Absalem en Ajdin Hrustic).

Sterk debuut

Bart van Hintum en Sam Schreck maakten in Den Haag hun debuut. Beiden konden terugzien op een goede wedstrijd. De ervaren Van Hintum zorgde als linker centrale verdediger voor rust en was zuiver in zijn passing. De tengere, technisch vaardige Schreck legde de meeste meters af van allemaal. Hij zorgde voor diepgang en speelde een hele belangrijke rol in het druk zetten.

Afgaande op het spel van Van Hintum tegen AZ is het voorstelbaar dat technisch directeur Mark-Jan Fledderus de zoektocht naar een vierde centrale verdediger op een laag pitje zet. Ook al omdat Samir Memisevic aan de beterende hand is.

Van Hintum en Schreck speelden zelfs zo goed dat ze Buijs en zijn collega’s voor een lastige keuze plaatsen. De trainers kunnen eigenlijk niet om de van een schorsing terugkerende Mike te Wierik heen, maar er is geen andere reden om de opnieuw sterke Itakura of Van Hintum voor de aanvoerder op te offeren. Een heus dilemma, want voor wie Buijs ook kiest, hij zal iemand moeten teleurstellen die dat eigenlijk niet verdient. Dat geldt overigens ook voor het eventueel passeren van Sam Schreck. De jonge Duitser was een van de beteren en verdient eigenlijk ook weer een basisplaats. Een fitte Ritsu Doan is voor Danny Buijs echter een zekerheidje.

Transfer Doan

Maar het heeft er alle schijn van dat Buijs zijn grootste talent kwijtraakt aan PSV. De 21-jarige Japanner heeft toegegeven met de topclub te hebben gesproken en dat zijn werkgever dat ook heeft gedaan. Een transfer lijkt dan een kwestie van tijd. De vraag is of er een vervanger moet komen. Gezien het goede spel van Schreck, maar ook gezien het feit dat met Joël Asoro al een speler is aangetrokken die op de plaats van Doan kan spelen. Al zal de Zweed daar met zijn snelheid een heel andere invulling aan geven.

Wim Masker