Groningse filmmaker is getuige van bosbranden op Spaanse eiland Gran Canaria

,,Wat een drama.’‘ Zo omschrijft filmmaker Ismaël Lotz (43) uit Groningen de bosbranden op het Spaanse eiland Gran Canaria. Lotz is een van de Nederlanders die de branden van dichtbij meemaakt.

De filmmaker is voor zijn werk op Gran Canaria en beschrijft een ‘Armageddon-achtige lucht’. ,,De bergen kleuren goud door het vuur. Prachtig en vreselijk tegelijk.” Voor een retraitecentrum schoot hij deze week beelden van een bosgebied dat 24 uur later werd verwoest door de vlammenzee. ,,Ongelooflijk dat dit nu weg is. Het was een heel mooi natuurgebied.’‘

Ismaël Lotz

Lotz spreekt van een drama, ook voor de duizenden mensen die moesten evacueren. Hij draagt zelf een mondkapje tegen de dikke rook die af en toe richting het zuiden waait. De filmmaker heeft een longziekte en moet oppassen voor het inademen van deze lucht.

Evacuatie

De massale evacuatie van duizenden mensen op het eiland brengt onrust onder Nederlandse toeristen, die niet weten hoe veilig hun vakantieoord is. De bosbranden hebben al 3400 hectare verwoest en breiden zich nog altijd uit. Sommige Nederlanders twijfelen of ze wel af moeten reizen.

Reisorganisaties als Sunweb en D-reizen kregen de afgelopen dagen verontruste vragen van Nederlanders die op het punt staan om te vertrekken naar Gran Canaria. De toeristen zagen beelden van bosbranden met vlammen die tot wel vijftig meter hoog komen. Inmiddels hebben zo’n achtduizend mensen aan de noordkant van het eiland in allerijl hun huis moeten verlaten.

(Tekst leest door onder de foto)

Badplaats

De 21-jarige student Debie Strijker uit het Overijsselse dorp Vroomshoop twijfelt of ze haar reis moet annuleren. Ze vertrekt volgende week met haar vriend naar Playa del Ingles, een populaire badplaats aan de andere kant van het eiland. ,,Ik had gehoopt op een zorgeloze zon-zee-strandvakantie, maar alles draait nu om de brand. Ik lees alle nieuwsartikelen goed door en kijk of het niet te dicht bij onze bestemming is. Ik wil zeker weten dat het daar veilig is.”

Ook Niels Rosenau is er niet gerust op. Hij reist volgende week met zijn vrouw en dochtertje naar Maspalomas, eveneens een badplaats in het ‘veilige’ zuiden. ,,Ik vind het raar dat je weinig tot niks hoort over vakanties die al geboekt zijn.”

Fries

De Fries zocht zelf contact met zijn reisorganisatie en gaat dat komend weekend nog een keer doen. ,,Ze zeggen dat de branden geen invloed hebben op onze reis, maar vijftig kilometer verwijderd van de brand is in mijn ogen niet erg ver. Vuur kan heel snel verspreiden, dus helemaal gerust ben ik niet. Ook omdat er nu al 8000 man geëvacueerd is.”

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot nu toe geen enkele Nederlandse toerist om hulp gevraagd. Op de site van het ministerie staat nog altijd een positief reisadvies. ,,We waarschuwen in zijn algemeenheid voor bosbranden in Spanje. Dat er nu een gebied is afgezet is nog geen reden om een ander reisadvies te geven,” zegt een woordvoerder. Ze adviseert Nederlandse toeristen wel om te blijven luisteren naar de lokale autoriteiten, die goed zicht hebben op de verspreiding van het vuur.

Ook de Eurocross-alarmcentrale in Leiden zegt nog geen meldingen van Nederlanders te hebben ontvangen.