Niet al te slim FOX | column Buitenspel

Veel voetballiefhebbers hebben de schurft aan FOX Sports. Dat zou ik niet willen als ik de abonneezender was. Want ooit krijg je de rekening betaald.

De afkeer vindt zijn oorsprong in de steeds verdergaande invloed van de zender op de aanvangstijden in het profvoetbal. De eredivisie kent er inmiddels acht. Eén aanvangstijdstip op vrijdagavond, drie op zaterdag en vier op zondag. Onlangs vulde ik een uitgebreide vragenlijst in van FOX. Nooit geweten dat er in Nederland zoveel voetbalverslaggevers, -commentatoren en -analisten bij de televisie werkzaam zijn. Ik moest ze allemaal een cijfer geven. Misschien gebruikt FOX die wel voor de contractonderhandelingen. En kunnen zij die laag scoren het voortaan wel schudden. Of kunnen ze een aanbod verwachten, want er stonden ook namen bij van mensen die nu nog voor andere zenders werken.

Als zender zou ik ook willen weten waarom de mensen een abonnement nemen. Ik vermoed dat ze dat antwoord bij FOX al menen te weten: de abonnee wil domweg zoveel mogelijk wedstrijden live kunnen zien. Punt. Ik betwijfel dat. Ik denk dat de meeste mensen vooral geïnteresseerd zijn in hun favoriete club en daarnaast, de (andere) topclubs willen zien.

Dus stop PEC Zwolle - Sparta op vrijdagavond. En met wedstrijden op zaterdag om 18.30 of 20.45 uur en op zondag om 12.15 uur of 20.00 uur. Een groot deel van het publiek kan of wil dan liever niet in het stadion zijn. Geef op vrijdag de eerste divisie ruim baan, voetbal op zaterdag om half acht en op zondag om half drie. En speel dan om vijf uur nog de Wedstrijd van de week. Op zaterdag kun je dan vanaf 21.30 uur een niet live uitgezonden wedstrijd laten zien. En op zondag om 12.15 uur nog een van zaterdag. Iedereen blij: de stadionbezoeker én de tv-kijker. En dat zijn voor een niet onbelangrijk deel dezelfden.

Wim Masker