Viering 100 jaar vrouwenkiesrecht ook op Noorderzon in Groningen

Ruim veertig Groninger partijen vieren dit jaar 100 jaar vrouwenkiesrecht. Een aantal van de partijen haalt zijn activiteiten naar Noorderzon in Groningen.

Op het programma, dat vrijdagavond 23 en zaterdagmiddag en -avond 24 augustus wordt afgewerkt in de Horatiotent, staat theater door Het Peloton (‘Suffragette’) en de Noorderlingen (‘For What It’s Worth’).

Daarnaast staan Marieke Klooster en Gabriëlle Glasbeek met hun cabareteske voorstelling ‘Voorwaarts!’ op Noorderzon, terwijl Groninger Vrouwengalerij-ambassadeur Marlene Bakker nummers van haar album ‘RAIF’ zingt. Ook worden fragmenten uit de film ‘Aletta Jacobs, het hoogste streven’ getoond, met toelichting van de makers.

De strijd om het vrouwenkiesrecht

Mineke Bosch (RUG/ Groninger Museum) en Dineke Stam (Intercultural Museum and Heritage Projects) geven ieders een flitslezing over de strijd om het vrouwenkiesrecht.

De vrouwen van Vanhulley vertellen over de werkwijze van deze de sociale onderneming, waarbij vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt boxershorts maken en tegelijkertijd een opleiding krijgen. Vanhulley is zaterdagmiddag bovendien aanwezig met een mobiel atelier.

Tevens is er een randprogramma met de wandeling ‘Kunst op straat’ van het CBK, de expositie ‘Groninger Vrouwengalerij’ en podcasts over Groninger vrouwen.

Het volledige programma staat op deverhalenvangroningen.nl/noorderzon2019.