Gronings Streetdance Duo met Chantal uit Winsum jaagt op wereldtitel

De Nederlandse titel en de Europese titel hebben ze al. De Wereldtitel nog niet. Chantal de Boer (17 jaar, Winsum) en Lyndsey van Wijk (14 jaar, Groningen) zijn voor het wereldkampioenschap streetdance afgereisd naar Blackpool in Engeland.

Hoe ziet de weg naar de wereldtitel eruit?

,,Eerst hebben we donderdag (vandaag) de voorronden. Dan moeten we de jury in enkele minuten laten zien wat we kunnen. Elke ronde vallen er teams af. De duo’s die overblijven strijden om de finale op vrijdag. Hopelijk zitten wij daar dus bij.”

Op welke muziek dansen jullie?

,,We weten van tevoren niet op welke muziek we moeten dansen. Dat is typerend voor het Streetdance Kampioenschap. Je moet vooral goed op de maat letten. Daar moet de choreografie inpassen. We hebben onze eigen choreografie gemaakt en daar hebben we keihard op getraind, gemiddeld zo’n 20 uren per week. Maar het blijft natuurlijk altijd spannend als je voor de jury staat.”

Hoe schatten jullie zelf jullie kansen in?

,,Vorig jaar hebben we ook als Duo meegedaan en hebben we net niet de finale gehaald. Rusland en Japan waren toen de sterkste landen. Dit jaar hebben we veel samen getraind en zijn we beter en sterker dan vorig jaar. Dat hebben we gelukkig ook kunnen laten zien op het Nederlands en Europees kampioenschap. We gaan ervoor!”

Coach Khalid Allaoui over de kans om wereldkampioen te worden

,,Die is er zeker. Het belangrijkste is dat ze het zelf ook graag willen. Niet iedereen kan dat opbrengen, het is topsport. Zij willen het en zijn in staat om dat niveau constant vast te houden. Dat heb je nodig om kampioen te worden."

Van alle sporten in de wereld, hoe zijn jullie bij Streetdance terecht gekomen?

Lyndsy: ,,Ik keek al vaak naar Streetdance-filmpjes op Youtube. Toen ik 10 jaar oud was en graag op een sport wou, heb ik een dansschool gevonden waar ik Streetdance kon doen.”

Chantal: ,,Ik begon op mijn zevende met dansen. Ik danste thuis maar was wat verlegen. Toen stelden mij ouders voor om op een sport te gaan. Een proefles Streetdance en ik ben nooit meer gestopt.”

Hoe ziet de Streetdance- toekomst er voor jullie uit?

Chantal: ,,Mijn droom is om naar Amerika te gaan. Dat is wel het beloofde land voor Streetdance. Ik wil dan graag zoals Timor Steffens (bekend ls danser/choreograaf bij Madonna en jurylid) opdrachten krijgen voor dansen in de shows van o.a. Madonna, Beyonce etc. Ook het optreden in tv-programma’s zoals So You Think You Can Dance Next Generation en het winnen van ‘ Junior Dance’ vond ik erg gaaf. Ik wil daarom na het behalen van mijn middelbare schooldiploma ook verhuizen naar Amerika.”

Lyndsy: ,Ja, het is ook mijn droom om dit professioneel te gaan doen later. Timor Steffens en Kenzo Alvarens vind ik grote voorbeelden. Dat lijkt me heel gaaf!”