Politiemacht stormt af op schreeuwende man op dak in Groningen (spoiler: het bleek een acteur in een Noorderzon-voorstelling)

Vier politiewagens en twee busjes reden woensdagavond laat met zwaailicht en sirene naar kunstacademie Minerva op het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Buurtbewoners hadden gemeld dat op het dak een man stond te schreeuwen dat hij de COOP-winkel wilde vernietigen, naast andere destructieve kreten.

Dat was inderdaad het geval. Alleen hadden die bellende buurtbewoners niet in de gaten dat het ging om een Noorderzon-voorstelling die daar werd gespeeld: A Hard Day’s Night, door de Groningse acteur Mads Wittermans.

De politiemacht arriveerde net na het einde van de voorstelling, even na half twaalf. Het publiek had de ‘plaats delict’ toen al verlaten. Wittermans kon er een dag later wel om lachen. ,,De politie kreeg van buurtbewoners te horen dat er een blank links-radicaal eenmansleger op het dak stond. Hij zou ongetwijfeld Minerva opblazen en als slotstuk van zijn vernietigingsplan vast en zeker ook nog van het dak springen.”

Handlanger bij de ingang

Toen de agenten aankwamen meenden ze bij de ingang een handlanger te ontdekken, die op de uitkijk stond. Wittermans: ,,Dat was alleen geen handlanger, dat was de concierge van Minerva. Die man was toevallig helemaal in het zwart gekleed, dus dat vonden ze ook al heel verdacht. De concierge heeft een aantal keer moeten wijzen op het Noorderzon-bord waar hij naast stond, om de agenten ervan te overtuigen dat het geen terreurdaad maar een voorstelling betrof.”

Normaal gesproken stuurt Noorderzon van tevoren een brief naar bewoners als er een voorstelling als deze in hun omgeving wordt gespeeld, zegt festivalwoordvoerster Milou de Boer. ,,De besluit om daar op het dak te spelen is vrij laat gevallen. Er is deze keer geen brief rondgestuurd. Maar we hebben nu wel contact met de politie om zoiets als dit in de toekomst te kunnen vermijden.”

De voorstelling is inmiddels aangepast. Wittemans loopt niet meer naar de dakrand.