Fietschaos in Boteringestraat

GRONINGEN Inge van Dijken ziet vanuit haar damesmodezaak Marquant Department aan de Oude Boteringestraat dag in dag uit het volle stadse leven aan zich voorbij trekken.

Studenten, zwervers, hoogleraren, dames uit heel Nederland die binnenkomen om de collectie te keuren, jong, oud, arm, rijk. Maar over één mensensoort blijft de blijmoedige blondine zich verbazen: de fietser.

Momenteel zijn de mannen van leidinglegbedrijf Hak druk met het vervangen van de gasleiding die al jaren onder het gele plaveisel van de Boteringestraat ligt. Net als op tal van andere plekken in de binnenstad is ook deze leiding hard aan vervanging toe. Dus wat hebben de heren gedaan? Groot hek om de werkzaamheden zodat ze ongestoord kunnen graven zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze er iemand in het gat valt.

Maar daardoor wordt de stoep langs de gevels aan weerzijden van de straat wel heel smal. Zowel voetgangers als fietsers moeten zich door een smal paadje wurmen. Vandaar de grote gele borden met de glasheldere teskt: ‘Fietsers afstappen’. Sommige fietsers stappen inderdaad keurig af, maar het gros fietst gewoon door.

Vanaf dag één zag Van Dijken het milde verbijstering aan. Maar ze maakte zich ook zorgen: ,,Als er een klant de winkel uitkomt, kan ze maar zo overreden worden door een fiets.” Van Dijken, niet op haar mondje gevallen, sprak links en rechts een fietser en scooteraar aan. Resultaat: een grote mond...

Maar de mannen van Hak bedachten een list. Ze zetten het hek nog wat dichter tegen de gevels zodat er een dermate smal paadje ontstond dat er met goed fatsoen geen fiets of scooter meer doorkon. Tevergeefs. Er wordt nog steeds gefietst. ,,Inmiddels staan er twee verkeersregelaars.”

Laatste stand: nogal wat fietsers doen alsof ze de verkeersregelaars niet zien...

Door Bram Hulzebos