Legionella in waterleiding studentencontainers op Suikerunieterrein in Groningen

Verschillende bewoners hebben aan het stadsblog verteld dat ze op warme dagen 'om de haverklap' ad hoc hun woning uit moesten omdat de leidingen gespoeld moesten worden. De temperaturen in de containers kunnen behoorlijk oplopen, waardoor in de waterleiding legionella kan ontstaan.

'Geen risico geweest'

Beheerder Rizoem, die in opdracht werkt van de gemeente Groningen en de RUG, bevestigt aan Sikkom dat dat begin juli daadwerkelijk is gebeurd. Woordvoerder Robert Kuiper laat weten dat er geen risico is geweest. ,,Er zijn verschillende gradaties in legionella en het gezondheidsgevaar. Uit testen blijkt dat het bij ons niet zo ernstig was.''

Van een legionella-besmetting kunnen mensen erg ziek worden. Wie er een zwakke gezondheid heeft, kan er zelfs door overlijden. Mensen krijgen de aandoening, die te vergelijken is met een ernstige longontsteking, door nevel van vervuild water in te ademen. Dat kan onder meer gebeuren tijdens het douchen.

In 2017 stierven 31 mensen door een legionella-besmetting en in 1999 overleden 32 mensen nadat ze de vervuilde waterdamp van de fontein op de Floriade in Bovenkarspel hadden ingeademd.