FC Groningen uit ritme na weekje pauze

GRONINGEN FC Groningen kent een haperende competitiestart.

Waar de eredivisie na vijf speelronden de eerste interlandbreak wacht, daar moest de selectie van Danny Buijs na drie wedstrijden al een weekje toekijken. Dat lijkt niet bevordelijk voor het ritme. Maar de mannen van Monty Python bezongen het al in een hilarische scene van veel grotere tegenspoed: „Always look on the bright side.”Of om een beroemd voetbalfilosoof uit Betondorp te citeren: ,,Elk nadeel hep ze voordeel.”

FC Groningen trok onlangs drie spelers aan en die hebben de afgelopen week via extra trainingen toch maar mooi verder aan hun nieuwe collega’s en club kunnen wennen. Zoals ook de spelers die al wat langer bij de club zijn verder hebben kunnen werken aan de door de trainers uitgedokterde, meer aanvallende speelwijze. Hoofdtrainer Danny Buijs en zijn collega’s hebben bovendien een week langer kunnen nadenken over de keuzes die zij moeten maken voor de opstellling tegen Heracles. Want wie moet er wijken voor de van een schorsing terugkerende Mike te Wierik? Is dat de tot dusver sterk spelende Ko Itakura of de goed debuterende Bart van Hintum? Of is Amir Absalem de klos, omdat Van Hintum van links centraal een paar meter naar buiten opschuift? Of mogen allen blijven staan en begint Te Wierik op de bank? En blijft de eveneens goed debuterende Sam Schreck in de ploeg of keert de naar een opwaartse transfer hunkerende Ritsu Doan daarin terug? Vragen die heel gemakkelijk te beantwoorden zouden zijn als de vervangers van Te Wierik en Doan niet zo goed hadden gepresteerd.

Rechter rijtje

Ondertussen bevestigt de eredivisie de verwachtingen van de voorbeschouwingen. Het zogenoemde rechter rijtje is weerbaarder geworden. De gepromoveerde clubs Sparta en FC Twente zijn sterker dan de gedegradeerde clubs Excelsior, NAC en De Graafschap. Dat zorgt voor spanning en nervositeit bij de clubs die vorig seizoen net boven de degradatiestreep zijn geëindigd zoals FC Emmen (veertiende) en Fortuna Sittard (vijftiende) en clubs die de competitie slecht zijn begonnen zoals PEC Zwolle, ADO Den Haag, Heracles Almelo en vooral RKC, de in potentie zwakste van de drie gepromoveerde clubs.

Heracles, zaterdagavond te gast in het HCM-stadion, putte zaterdagavond hoop uit het 1-1 gelijkspel tegen subtopper Vitesse dat na een goede competitiestart bij winst tijdelijk de eredvisieranglijst had kunnen aanvoeren. Heracles kende ondanks het verlies van zijn complete voorhoede van vorig seizoen (Kuwas, Dalmau en Peterson) een goede voorbereiding. De verrassende 4-0 thuisnederlaag tegen het ogenschijnlijk zeer verzwakte Heerenveen kwam keihard aan in Almelo. Volgens regionaal dagblad Tubantia speelde een deel van de aanhang daarin een kwalijke rol. Zij trokken met protestacties tegen de naamsverandering van het stadion (het Polman Stadion heet nu de Asito Erve) de aandacht naar zich toe. Heerenveen was nauwelijks beter dan Heracles maar scoorde in het eerste half uur driemaal. Op de niet ingecalculeerde 4-0 nederlaag tegen Heerenveen volgde een 2-0 nederlaag tegen PSV en in het uitduel met Fortuna werd de Tukkers door een falende arbitrage een dikverdiende zege door de neus geboord. Tegen Vitesse liet Heracles verdere tekenen van herstel zien. De ploeg van de Duitse trainer Frank Wormuth heeft in Van der Water, Mauro, Dessers en Merkel aantrekkelijke spelers en zal straks vast weer bij de middelste zes eindigen.