Veel talent in FC Groningen onder 19

GRONINGEN Met het schrappen van het beloftenteam vormt FC Groningen onder 19 jaar nu de kop van de opleiding van de Trots van het Noorden.

Voor de talentrijke selectie van Peter Hoekstra en Melchior Schoenmakers begint vandaag (woensdag) de competitie met een uitwedstrijd tegen FC Twente.

Beide oud-profs hebben 21 spelers tot hun beschikking. Twaalf van hen zijn geboren in 2001 en maakten vorig seizoen ook al deel uit van onder 19; de andere negen zijn geboren in 2002 en voetbalden vorig seizoen voor FC Groningen onder 17 jaar dat de landstitel veroverde.

Een groot deel van de nieuwe selectie maakte eind juni, begin juli de voorbereiding van het eerste elftal mee. Van hen is spits Romano Postema inmiddels overgeheveld naar de hoofdselectie waarin hij de concurrentie aangaat met Kaj Sierhuis en Charlison Benschop. De 17-jarige Postema lijkt de twee jaar oudere Thijs Dallinga in de hiërachie namelijk al voorbij. Traint Postema dagelijks met het eerste elftal, hij zal geregeld spelen voor het tweede elftal of voor onder FC Groningen onder 19. Postema is een van de acht spelers in de selectie met een (jeugd)contract. De Slowaak Tomas Suslov is een van de anderen. De linksbenige aanvaller had al een driejarige overeenkomst, maar die is onlangs met een jaar verlengd zodat de 17-jarige jeugdinternational nu tot medio 2022 aan de club verbonden is. Van zowel Suslov als Postema verwacht FC Groningen dat hij binnen niet al te lange tijd in het eerste elftal zal debuteren. Beiden zijn van de jaargang 2002 van wie ook verdediger Milan de Koe en aanvaller Joël van Kaam een meerjarig contract hebben getekend. Een jaar eerder bond de club al linksback Thomas Poll, verdediger Leonel Miguel, de Finse middenvelder Oskari Sallinen en aanvaller Remco Balk. Zij zijn allen geboren in 2001.

De selectie van FC Groningen onder 19 telt naast genoemde Sallinen en Suslov nog een derde buitenlander. Het is de 18-jarige Corvin Braun. De uit het grensplaatje Bunde afkomstige Duitser speelt echter al sinds zijn elfde voor de club en spreekt haast beter Nederlands dan de gemiddelde Groninger. Behalve drie buitenlanders en vier spelers van buiten de regio bestaat de selectie voor het overgrote deel uit noorderlingen. Talenten uit stad en provincie Groningen en een enkeling uit de kop van Drenthe.

Vanwege blessures en wedstrijden van het tweede elftal kunnen Hoekstra en Schoenmakers voorlopig niet over hun sterkste elf beschikken. Dat zal het lastiger maken om de kampioenspoule te bereiken. Tot de winterstop spelen de veertien eredivisieclubs een halve competitie van dertien wedstrijden. De beste acht spelen na de winterstop om de titel, de andere zes strijden samen met de vier beste ploegen van de eerste divisie om zes plaatsen in de najaarscompetitie van volgend seizoen.

Maar mogelijk gaan de leeftijdsindelingen in het (top)jeugdvoetbal volgend seizoen al ingrijpend op de schop. Daarover binnenkort meer.