Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed in Groningen: Ellie Komrij over het monument voor Jozef Israëls

‘Het monument voor Jozef Israëls’ is de titel van een presentatie die kunsthistorica Ellie Komrij zondag 15 september geeft in de synagoge in Groningen. Ze houdt deze voordracht in het kader van de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed.

Drs. Ellie Komrij is conservator van Museum Wierdenland in Ezinge. Ze is gespecialiseerd in de kunstgeschiedenis en de architectuur van Stad en Ommeland.

In ‘Het monument voor Jozef Israëls’ vertelt ze wie de initiatiefnemers waren van het ereteken voor de Joodse schilder Jozef Israëls in diens geboortestad Groningen.

Ook bespreekt ze het proces voorafgaande aan de onthulling van het monument in 1922 - een jury samenstellen, de standplaats kiezen en de financiën rond krijgen - en gaat ze in op het bijzondere ontwerp van beeldhouwer Abraham Hesselink.

Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed

De presentatie sluit aan bij de expositie ‘50 x Israëls: het succes in fotogravures’. Deze expositie toont vijftig fotogravures met de beste en meest succesvolle schilderijen uit het oeuvre van Jozef Israëls. Bezoekers kunnen de expositie voor en na de presentatie van Komrij bekijken.

Het programma van de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed in Synagoge Groningen voorziet verder in rondleidingen door de synagoge en een rondwandeling door de vroegere Joodse buurt van Groningen.