Nieuwe FC Groningen o17 mist afmakers

GRONINGEN De ene lichting is de andere niet. Dat bleek zaterdag maar weer eens op sportpark Corpus den Hoorn waar FC Groningen onder 17 de strijd om de Super Cup met 3-1 verloor van de leeftijdgenoten van Feyenoord.

FC Groningen onder 17 deed dat als regerend landskampioen en Feyenoord als bekerwinnaar van vorig seizoen. Maar dat was toen.

Het nieuwe FC Groningen onder 17 telt twaalf nieuwelingen. Tien van hen zijn uit het eigen onder 15 overgekomen en twee spelers komen van buitenaf: de Finse verdediger Nikolas Talo en Ajan Mjaki, een verdediger dan wel middenvelder van DWS Amsterdam. Graag had FC Groningen ook nog twee aanvallers aangetrokken, maar drie kandidaten - uit Noord-Holland, Zweden en Finland - zagen na lang wikken en wegen toch maar af van een verhuizing naar Groningen.

Tot teleurstelling van de club die veel voorbereidingstijd en kosten in de afgeketste transfers heeft zitten. Het nieuwe FC Groningen onder 17 mist de haast extreme aanvalskwaliteit van vorig seizoen. Toen had trainer Paul Matthijs vier uitstekende aanvallers in zijn selectie. Romano Postema en Kian Slor zorgden voor de goals, de snelle Joël van Kaam en dribbelaar Tomas Suslov voor de aanvoer. In de kopsterke Milan de Koe had het elftal nog een extra wapen. De wat nonchalante centrumverdediger fungeerde vaak succesvol als breekijzer.

Al die specifieke kwaliteiten heeft het onder 17 van dit seizoen niet. Paul Matthijs heeft zelfs maar twee echte aanvallers tot zijn beschikking: Maurilio de Lannoy en Thom van Bergen. Beide 15-jarigen zijn vaardige lichtgewichten. Van Bergen scoort op zichzelf gemakkelijk, maar ontbeert pure snelheid.

Tegen Feyenoord liet het jonge en lichte ploegje - drie tweedejaars waren niet of niet volledig inzetbaar - met name voor rust zeer acceptabel voetbal zien. Drie grote kansen waren aan de opvogers van Postema c.s. echter niet besteed. De enige goal viel uit een goed afstandsschot van centrale midden-velder Jan Muller.