Het Ruilertje Hoogkerk maakt zich op voor de winter(collectie)

GRONINGEN Overzichtelijk op maat gesorteerd ligt kleding uitnodigend te wachten op een nieuwe eigenaar of eigenaresse, jong en oud. Dat is Het Ruilertje Hoogkerk. De ruilwinkel heeft een lijst met wensen.

Overigens, in de ruilwinkel ligt meer aan dames- en meisjeskleding dan mannen- en jongenskleding. Dat valt op. Hoe kan dat? ,,Mannen en jongens doen langer met hun kleding, zegt één van de vrijwilligers. Een ander vult lachend aan: ,,vrouwen en meisjes mogen graag veranderen, hebben dus meer nodig.” Gretha Brian, Rika de Vries, Renate Hindriks en Geertje Roest (vandaag afwezig) bestieren samen Het Ruilertje. De één werkt er net een jaar, de ander wat langer, een jaar of drie. De winkel is open op maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 tot 12.00 uur. De voorziening is in het leven is geroepen door WIJ Hoogkerk.

Winkel ombouwen

De vrijwilligers zijn deze ochtend druk met de nieuwe collectie, de winter staat voor de deur. De zomercollectie wordt opgeruimd en winterjassen, mutsen, shawls, truien, sokken, skipakken krijgen een plek. Er is al wat warme kleding, maar de voorraad is nooit groot genoeg. De ruilwinkel is eind deze week winterklaar.

De ruilwinkel is sinds zeven jaar de plek voor bewoners van de wijk Hoogkerk en omgeving om makkelijk en laagdrempelig aan kleding te komen. Kleding zonder rafels en gaten, het moet goed draagbaar zijn. ,,Met dat laagdrempelige worstelen we een beetje. We bezorgen flyers huis-aan-huis, zetten straks een billboard op straat om ons te laten zien. Hebben een Facebookpagina. Bekendheid genoeg, zou je denken. Toch lopen sommige mensen aan ons voorbij. Schaamte? Wie bij ons naar binnenstapt is een ‘minima’, denken ze misschien. Zo’n stempel past niet meer in deze tijd, vinden we.” Wat blijkbaar geen weerstand oplevert is de bak kinderkleding bij het consultatiebureau in het WIJ-gebouw. ,,Dat loopt heel goed.” Daar gaat gratis kinderkleding wel in mum van tijd naar een nieuwe eigenaar. De vrijwilligers willen meer publiciteit want dat zorgt voor meer aanloop, verwachten ze.

De winkel moet veel doen met weinig middelen. Soms komt er geldelijke ondersteuning. ,,Van de laatste donatie kochten we een stofzuiger en kledingrekken.” Voor een rol plakband of een schrift voor op kantoor wordt een oproep geplaatst op social media. ,,Dat wordt dan snel gebracht door een welwillende wijkbewoner.”

Het Ruilertje hanteert letterlijk het ruilprincipe. Kleding die thuis over is gaat naar de winkel, de klant zoekt vervolgens uit wat nodig is, en neemt het mee. Op de ruil zit geen waarde-etiket: babysokjes van de kleinste maat zijn net zoveel waard als een stevige winterjas. ,,En ja, wat doe je wanneer je kleding inbrengt en datgeen wat je zoekt is er niet? Dan krijg je een briefje met punten mee. Die zijn er van 1 punt, 5, 10, 20 en 50 punten. Kun je altijd terug komen om te kijken of het er dan wel is. Mensen in nood helpen we ook. Laatst kreeg een mevrouw voor het hele gezin kleding mee. Gratis en zonder ruil. Haar huis was afgebrand.” Het Ruilertje laat niemand in de kou staan.

Wensen

Uitbreiding van het assortiment is de volgende stap. Spiegels, lampen, kandelaars, lijsten en ander klein-meubilair is welkom. Dat naar aanleiding van het verdwijnen van de kringloop. ,,We hebben wensen genoeg. Spullen natuurlijk, maar ook nieuwe collega’s zijn welkom. Een kachel kunnen we ook gebruiken. Zodat straks in de winter de klant en wij niet letterlijk in de kou staan. Is ook een wens!”

De ruilwinkel ligt pal naast het WIJ Hoogkerk-gebouw aan De Verbetering.