Gruno's Postharmonie: geen concours, maar jury aan huis

Gruno’s Postharmonie uit Groningen is één van de eerste orkesten die niet meer op concours gaat, maar zich ‘thuis’ laat jureren. Op 5 oktober krijgt het gezelschap in De Oosterpoort de jury van muziekbond KNMO over de vloer.

Een fikse nazomerse regenbui klettert deze zaterdagmiddag op het dak van het natuurvriendenhuis in Allardsoog. Binnen klinkt tropische muziek. In de sportzaal van het complex studeert Gruno’s Postharmonie van Barry Manilow (en Jack Feldman en Bruce Sussman) in.

Aan de andere kant van het complex repeteert de steelband van Gruno met zanger Humphrey Campbell. ,,Jullie spelen zo serieus. Speel met een lach op het gezicht, dan wordt de muziek vanzelf vrolijker”, adviseert Campbell. Het wordt voor hem een primeur. Niet eerder liet hij zich begeleiden door een steelband.

‘Zie het als een trainingskamp’

Gruno’s Postharmonie is een weekend lang met alle muzikanten neergestreken in Allardsoog ter voorbereiding op het concert dat zaterdag 5 oktober in de Oosterpoort in Groningen gegeven wordt. ,,Zie het als een trainingskamp zoals sportploegen die houden. We hebben anders een reeks repetities nodig voor wat we nu in een weekeinde instuderen”, zegt één van de muzikanten.

Het wordt niet zo maar een concert. Als eerste orkest in Noord-Nederland wordt Gruno in De Oosterpoort beoordeeld door de zogeheten jury aan huis van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). ,,Voor ons is dat een soort Olympische Spelen. We werken naar een topvorm toe”, vertelt dirigent Peter Kleine Schaars. De inzet van Gruno is behoud in de zogeheten eerste divisie.

Normaal gesproken bezoekt een orkest eens per vijf jaar een concours. ,,We zijn geen concoursorkest”, vindt euphonium-blazer Johan Zaagman. ,,Het is niet leuk om maanden twee stukken te oefenen om die vervolgens ergens in het land voor een lege zaal te spelen. Liever brengen we een programma voor een gevulde zaal waarbij de jury langskomt om ons te beoordelen.”

‘Bij concoursen hangt een rare sfeer’

Voor de KNMO is het fenomeen jury aan huis een manier om de beoordeling interessanter te maken voor de korpsen. ,,Bij zo’n concours heerst een rare sfeer”, vindt hoboist Frits ten Bloemendal.

Betekent de jury aan huis het einde van de aloude muziekconcoursen? ,,Nee”, zegt Zaagman zeer beslist. ,,Er zijn heel veel orkesten die nog wel naar concoursen gaan.” Het fenomeen jury aan huis is nog redelijk nieuw. Volgens de muzikanten zijn er in het hele land nog geen tien orkesten die een jury op bezoek hebben gehad.

Tijdens het concert is een belangrijke rol weggelegd voor de steelband van Gruno. Die werd tien jaar geleden opgericht nadat Auke Eshuis tijdens een optreden met Gruno één nummer met een steelband - geformeerd door tamboers van Gruno - had verzorgd. Dat smaakte naar meer.

Campbell wil meer feeststemming

Humphrey Campbell, die In 1992 negende werd op het Eurovisie Songfestival met het lied Wijs Me De Weg, is uitgenodigd om mee te zingen met zowel de steelband als het harmonie-orkest. Vooral het zingen met de steelband vraagt aandacht. ,,Er is nauwelijks muziek met zang voor steelbands beschikbaar”, weet Campbell. ,,De muzikanten zijn super serieus. Dat mag er wat mij betreft wel uit. Ze moeten iets meer in feeststemming denken.”

Campbell vindt dat de amateurs van Gruno klinken als profs. ,,Ik hoorde ze spelen toen ik hier arriveerde. Toen dacht ik: ik moet wel serieus gaan zingen, want het orkest is erg goed.”

‘Weinig goede zangarrangementen’

Aan dirigent Peter Kleine Schaars - die beroepsmatig verbonden is als chef dirigent bij Koninklijke Marechaussee - de taak om alle onderdelen van het concert aan elkaar te verbinden. ,,Dat is best ingewikkeld”, zegt Kleine Schaars. ,,Je moet zorgen dat het muzikaal past. Er zijn weinig goede zangarrangementen voor harmonieorkesten. En als ze er zijn, zijn ze geschreven voor beroepsorkesten. Daar moet je hard aan werken en sleutelen.”

De regenbui is inmiddels voorbij. Een bleek zonnetje breekt door. De steelband zet nogmaals in. Er wordt gelachen door de muzikanten en Humphrey Campbell lacht met ze mee.

Tropical Waters

 Tropical waters, concert van Gruno’s Postharmonie en Gruno’s Steelband met gastzanger Humphrey Campbell. Vrijdag 5 oktober, Oosterpoort Groningen. Aanvang 20:15 uur. Kaarten verkrijbaar via gph.nl of via de kassa van de Oosterpoort.