22-jarige Groninger berooft gehandicapte man: 'Ik voel schaamte'

Een laffe actie. Zo omschrijft de officier van justitie een poging tot straatroof in januari dit jaar in de Gelkingestraat in Groningen. Het slachtoffer was een gehandicapte man.

De 22-jarige verdachte - hij bekende in de rechtszaal - hoorde vijftien maanden celstraf (vijf voorwaardelijk) tegen zich eisen. Hij ontkende dat hij het slachtoffer had uitgekozen omdat de man vanwege zijn handicap kwetsbaar is. De officier van justitie ziet dat anders. ,,Als ik de camerabeelden bekijk, dan kan ik niet anders concluderen dat verdachte de man bewust uitzocht.’’

Duim in een oog

De verdachte ging naast zijn slachtoffer zitten en probeerde diens portemonnee en mobiele telefoon af te pakken. Toen het slachtoffer zich verzette, drukte hij zijn duim in een oog van het slachtoffer. Hij stopte met de beroving toen er een taxi aankwam.

Rechter: ,,Zag u dat de man gehandicapt was?’’

Verdachte: ,,Ik was onder invloed.’’

Rechter: ,,Op de beelden lijkt het erop dat u bewust een kwetsbaar slachtoffer zocht.’’

Verdachte: ,,Ik voel me er niet lekker bij. Ik voel schaamte.’’

Na detentie nog een werkstraf

De verdachte is vorig jaar veroordeeld tot jeugddetentie wegens berovingen op de Grote Markt en het Martinikerkhof in 2017. Hij dwong toen mensen geld te pinnen. Een deel van de straf die hij daarvoor voorwaardelijk kreeg opgelegd, moet hij nu, zo wil het Openbaar Ministerie, alsnog ondergaan. Dat betekent dat hij na detentie nog een werkstraf moet uitvoeren van 60 uur.

De advocaat verzocht de rechtbank mild te zijn. Verdachte beseft dat hij fout is geweest en wil zijn leven beteren. ,,Hij moet een kans krijgen. Verdachte heeft een verblijfsvergunning. Een lange gevangenisstraf kan voor hem grote gevolgen hebben.’’

Uitspraak over twee weken.