Groningen wist wél wie in BBB-asielopvang zat: Inlia heeft geen info achter gehouden

Opvangorganisatie Inlia heeft geen informatie achtergehouden over de identiteit en achtergronden van bewoners van de Bed Bad Brood-opvang in Groningen.

De gemeente Groningen krijgt al sinds het begin van de opvang, in maart 2015, de persoonsgegevens van alle opgevangen asielzoekers in de BBB-voorzieningen in het voormalige Formule 1-hotel en een hotelboot. Nu de opvang in april dit jaar is omgezet in een landelijke voorziening heeft Inlia de informatievoorziening ‘verder geïntensiveerd’.

Raadsvragen over criminele achtergrond

Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op raadsvragen naar aanleiding van een publicatie in . Die meldde in juli op gezag van bronnen bij de gemeente dat Groningen jarenlang slecht inzicht van Inlia zou hebben gekregen over de soms criminele achtergrond van de mensen in de BBB.

B en w schrijven nu echter dat ze zich niet in dat beeld herkennen. Anders dan de aangehaalde bronnen in de krant meldden, heeft de Inlia vragen van de gemeente over de BBB-bevolking altijd beantwoord. De opvangorganisatie heeft vanwege privacyregels geen inzage in mogelijke criminele achtergronden. Daar hebben alleen politie en justitie inzicht in.

‘Veiligheidsrisico’s groter bij rondzwerven op straat’

Volgens een gemeentelijke inventarisatie die deze krant in juli onderschepte, zaten er dit voorjaar 32 personen in de opvang die een veiligheidsrisico zouden vormen wegens een psychiatrische of criminele achtergrond. Die groep is echter de helft kleiner, schrijft het college nu. Ook herkennen B en W zich niet in het beeld uit dezelfde inventarisatie dat 10 procent van de asielzoekers die Inlia opvangt op 60 particuliere adressen, een ‘licht criminele’ achtergrond heeft.

Bovendien zouden juist zulke asielzoekers een veel groter veiligheidsrisico vormen als ze op straat rondzwerven. Daarom heeft Groningen de opvang door Inlia altijd ondersteund, ook voor de opvang onderdeel werd van een landelijke proef.

BBB biedt soms juist opstap voor uitzetting

BBB-bewoners kunnen niet terecht in een regulier asielcentrum. Zij komen niet in aanmerking voor opvang maar kunnen ook niet worden uitgezet naar hun thuisland. Juist via de BBB wordt daarvoor vaak wel een oplossing gevonden. Sinds april zijn bijna zestig mensen ‘uitgestroomd’.