Nieuwe Kerk, Hortus en Ebbinge verzorgen gratis vierdaags Festival van de Geest

Ben je na Stadspark Live, Noorderzon en Hullaballoo nog lang niet uitgefestivald? Donderdagavond begint het Festival van de Geest, met kunst, lezingen en workshops over het thema ‘Groen Doen’.

Het Festival van de Geest wordt sinds jaar en dag georganiseerd in een samenwerking tussen de Nieuwe Kerk en de bewoners van de Hortusbuurt en het Ebbingekwartier. Aanvankelijk rondom Pinksteren maar tegenwoordig rond het weekend van Open Monumentendag.

„We laten de talen van de kerk en van de stad als het ware met elkaar botsen”, legt Evert Jan Veldman uit, die namens de Nieuwe Kerk bij de organisatie betrokken is. Of nu ja, ‘botsen’ is misschien niet helemaal het juiste woord; ze komen bij elkaar. „En zo kunnen leuke, nieuwe dingen ontstaan. We hebben het orgel wel eens in een jazzcompositie gebruikt, bijvoorbeeld.”

Groen Doen: ‘Groen in de stad is belangrijk’

Tijdens het vierdaagse programma komen muzikanten, theatermakers en dichters optreden. Die vinden zo’n setting best bijzonder, weet Veldman van eerdere jaren. „Dichters vragen wel eens: mag ik dit of dat wel zeggen vanaf een preekstoel? Natuurlijk, zeggen we dan, je mag hier alles zeggen.”

Het thema van dit jaar, ‘Groen Doen’, kwam enkele maanden geleden ook al terug in een speciale dienst in de Nieuwe Kerk. „We willen er nu ook over in gesprek met de buurt”, zegt Veldman. „We zien allemaal het belang van groen om ons heen.” Ook, misschien zelfs vooral, letterlijk; op het Nieuwe Kerkhof, waar ‘s zomers volop gechilld en gebarbecued wordt tussen de bomen.

Steenbreek, Bloemstad en de toren op

Tijdens het Festival van de Geest komt daarom bijvoorbeeld Operatie Steenbreek aan bod, een initiatief om zoveel mogelijk straat- en stoeptegels te vervangen door groene tuintjes. Ook Niels Knelis Meijer vertelt over zijn actie Bloemstad, waarbij hij kilo’s bloemenzaad zaaide op braakliggende terreinen in de stad.

Donderdagavond opent burgemeester Peter den Oudsten het festival. Op zaterdag, Open Monumentendag, kan de kerktoren worden beklommen en op zondagochtend is een theaterkerkdienst. Het hele programma is te bekijken op hortusebbinge.nl. Het Festival van de Geest is gratis toegankelijk voor iedereen die wil komen.