Kinderen helpen bij archeologische opgravingen in Ten Boer

Leerlingen van CBS De Fontein en OBS De Huifkar in Ten Boer helpen donderdag 12 en vrijdag 13 september een handje bij archeologische opgravingen aan de Riekele Prinsstraat in Ten Boer.

De kinderen gaan archeologisch onderzoek doen bij een middeleeuwse huiswierde. Dat is een boerenerf, dat in de tiende en elfde eeuw na Christus bewoond werd.

MUG Ingenieursbureau voert de archeologische opgraving uit in opdracht van de gemeente Groningen. Op de plek van de huiswierde komt het Kindcentrum Ten Boer, waarin ook De Fontein, De Huifkar en kinderopvang Kids2b onderdak krijgen.

Met een detector speuren naar metaal

Leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 krijgen op de de plek waar vanaf half oktober de bouw van hun nieuwe school begint uitleg over wat archeologie is, hoe sporen uit het verleden te herkennen zijn én ze mogen zelf aan de slag. Zo gaan niet alleen graven naar aardewerk, dierlijke botten en natuursteen, maar ze mogen ook met een detector speuren naar metaal.

Creatieve registratie

Op school gaan ze de vondsten wassen en sorteren. Daarna maken ze een creatieve registratie van hun vondsten door middel van tekeningen, gedichten, verhalen, strips of wat ze ook maar verzinnen.

De kunstwerken komen in het dossier van de huiswierde bij de officiele rapporten van de archeologen van MUG.

De kinderen van kinderopvang Kids2b gaan met klei uit de opgraving potjes maken.

Open dag

Op zaterdag 14 september is de opgraving van 10:00 -12:00 uur en van 13:00 –15:00 uur toegankelijk voor publiek.