Groningen heeft geen geld voor centrale vuurwerkshow bij jaarwisseling

Een meerderheid in de Groninger gemeenteraad ziet een centrale vuurwerkshow wel zitten, maar de financiële situatie gooit roet in het eten.

Burgemeester Peter den Oudsten schat in dat de gemeente geen geld heeft voor een vuurwerkshow, gezien de keuzes die gemaakt moeten worden om de tekorten in de gemeente aan te pakken.

Een aantal linkse partijen in de gemeente is voor een centrale vuurwerkshow in de stad. Ze hopen zo de overlast door consumentenvuurwerk te verminderen.

GroenLinks vindt het belangrijk om elk jaar stappen te zetten naar een feest waarbij iedereen zich betrokken voelt. De PvdA vindt het een goed plan om op deze manier inwoners te ontmoedigen om thuis vuurwerk af te steken.

Kosten show wegen niet op tegen de baten

Coalitiepartner ChristenUnie denkt daar anders over. ,,De kosten van een vuurwerkshow wegen niet op tegen de baten. We vragen ons ernstig af of het verstandig is, gezien de financiële situatie in de gemeente”, zegt Edger Heemstra namens de fractie. Hij denkt dat een vuurwerkshow niet bijdraagt aan minder gebruik van vuurwerk.

Een vuurwerkshow zou voor het eerst worden gehouden tijdens de jaarwisseling van 2020/2021, zo was het plan. De kosten worden geschat op een bedrag tussen de 100.000 en 200.000 euro.

Dat is nog zonder de kosten van de tijd die ambtenaren aan de organisatie kwijt zijn en de inzet van politie en brandweer. Het is niet bekend wat het totaal is, als die kosten ook worden meegenomen.

Vuurwerkvrije zones zijn effectiever

De VVD vraagt zich af of de overlast minder wordt door een centrale vuurwerkshow. ,,Wij denken dat vuurwerkvrije zones veel effectiever zijn. Ook moet de handhaving op illegaal vuurwerk beter dan nu, vooral in de periode voor de jaarwisseling”, aldus commissielid Esther Hessels.

Kelly Uneken van de PVV is bang dat de traditie van het zelf afsteken van vuurwerk dreigt te verdwijnen. ,,Het mag niet zo zijn dat kinderen straks geen vuurwerk meer in de achtertuin kunnen afsteken, omdat het voor hen verpest wordt door anderen met zwaar vuurwerk”, aldus Uneken.

Geen cijfers van andere gemeenten

Den Oudsten denkt dat een centrale vuurwerkshow ervoor kan zorgen dat minder particulieren vuurwerk afsteken, maar kan die uitspraak niet onderbouwen met cijfers uit andere gemeenten waar een vuurwerkshow wordt georganiseerd. De burgemeester denkt na over het uitbreiden van het aantal vuurwerkvrije zones.

De gemeenteraad praat in september verder over het voorstel en neemt dan een definitief besluit.