Groninger Tonko Ufkes wint de Freudenthalpreis

GRONINGEN Schrijver Tonko Ufkes ontvangt 26 september in het Duitse stadje Walsrode de Freudenthalpreis, de belangrijkste literaire prijs van het Nedersaksische taalgebied.

Vanaf 1956 wordt de Freudenthalpreis jaarlijks toegekend aan nieuw, nog niet eerder gepubliceerd werk geschreven in één van de vele varianten van het Nedersaksisch. De Groninger schrijver Tonko Ufkes, opgegroeid in Zevenhuizen maar al jaren Stadjer, wint de prijs met zijn in het Westerkwartiers geschreven verhaal De bonte vliegenvanger. Aan de prijs is een bedrag van 2.500 Euro verbonden en volgend jaar wordt Ufkes één van de vijf juryleden.

Ufkes is zeer verguld met de aan hem toegekende prijs: ,,Ik zie het als een van de hoogtepunten van mijn schrijverschap, vorig jaar de goed ontvangen verhalenbundel Ongeliek en nu dit. Prachtig!”

Het verhaal De bonte vliegenvanger is een eigentijds verhaal over een vogelfotograaf die in Portugal een vrouw ontmoet; zij heeft borstkanker, een ziekte waar zij op een bijzondere, dappere manier mee omgaat. Het lijkt misschien een lastig thema om over te schrijven, maar volgens Ufkes is het ‘geen zwaar verhaal. Het gaat vooral over twee mensen, over hoe ze met elkaar en met tegenslagen omgaan.’