Groningse Taalhelden van 2019 in het zonnetje gezet

In het provinciehuis is donderdag voor de vierde keer de provinciale TaalHeldenprijs 2019 uitgereikt door de Stichting Lezen & Schrijven.

De ontvangers van de prijzen zijn door de stichting in het zonnetje gezet omdat zij op verschillende manieren laaggeletterdheid in de provincie Groningen proberen te bestrijden. De winnaars zijn verdeeld over drie categorieën: Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwers.

Eigen ervaring

In de categorie Taalcursist zijn Henk en Henk uit Stad verkozen tot winnaars. Zij kennen de problemen die met deze prijs aan de kaak worden gesteld uit eigen ervaring. „Deze mannen waren ooit zelf laaggeletterd”, legt Linda Hageman uit, projectleider bij Lezen & Schrijven.

Door het volgen van opleidingen verbeterden Henk en Henk hun taalvaardigheid en nemen nu de werkvoorziening Iederz in Groningen onder hun vleugels: „Om ook daar mensen te motiveren verder te leren en zich verder te ontwikkelen.”

Zelfvertrouwen kweken

‘Vrijwilliger van het eerste uur’ Geert van Delden uit Haren kwam als winnaar uit de bus in de categorie Taalbegeleider. De inmiddels gepensioneerde psychiater begeleidt laaggeletterden met psychische problematiek en „weet zelfvertrouwen te kweken bij de mensen die hij helpt”, aldus projectleider Hagema.

De studenten van de opleidingen Mediavormgeving en Marketing & Communicatie van het Alfa College zijn dit jaar verkozen tot Bruggenbouwers. Met het project DigiTaalBeter maken zij informatie voor laaggeletterden toegankelijker met gebruik van mooie vormgeving en begrijpelijk taalgebruik.

Prinses Laurentien

De provinciewinnaars gaan door naar de nationale finale in januari, waar prinses Laurentien de landelijke TaalHeldenprijs uitreikt aan de winnaars: een cheque van 2.500 euro.