Deze Groninger nodigt (ongevraagd) al zijn stadsgenoten uit voor het afscheid van de burgemeester

Zijn eigen feestje is het niet, maar hij nodigt wel iedereen uit. ,,Iedereen moet naar het afscheid van de burgemeester kunnen’’, zegt Ronald Mulder, een Groninger die net als menig ander geen uitnodiging ontving.

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen stopt. Zijn afscheidsreceptie is op 27 september, van half vijf tot zeven uur in het nieuwe Groninger Forum.

Zo’n 1100 mensen ontvingen voor dit feestje een uitnodiging in de bus, compleet met het adres van een beveiligde website en een wachtwoord waarmee ze zich kunnen aanmelden.

Mulder deelt het wachtwoord

Ronald Mulder kreeg de uitnodiging niet. Dat wil zeggen: niet officieel. Via een bekende hoorde hij alsnog van de feestelijke middag. En dat zint hem niet. Een afscheid voor de burgemeester hoort een afscheid te zijn voor heel de stad, vindt hij.

,,Het schijnt dat niet iedere Groninger een uitnodiging heeft gekregen’’, schrijft Mulder op Twitter. ,,Dat lijkt me niet de bedoeling.’’ Vervolgens deelt hij de website en het wachtwoord.

‘Een flauwigheidje’

Een flauwigheidje, noemt Mulder zijn actie desgevraagd. ,,Het is zeker niet mijn bedoeling om het feestje te verpesten, ik wil het alleen iets groter maken’’, zegt hij.

Hij heeft zichzelf inmiddels aangemeld voor het feest, ook al heeft hij de uitnodiging slechts officieus ontvangen. Een bevestiging heeft hij ook al binnen, al is het een automatisch bericht.

Gemeente: ‘We nodigen zoveel mogelijk mensen uit’

De gemeente Groningen reageert sportief op het verspreiden van de uitnodiging. ,,We willen juist graag dat er zoveel mogelijk mensen bij het afscheid van de burgemeester kunnen zijn’’, zegt woordvoerder Hans Coenraads.

De 27ste is er daarom niet alleen een afscheidsreceptie voor Den Oudsten, maar ook een afscheidsontbijt. Voor het ontbijt konden alle Groningers zich aanmelden. Inmiddels zit ook de ontbijttafel met 350 aanmeldingen vol.

En de mensen die zich ongevraagd aanmelden via de link en het wachtwoord dat Ronald Mulder verspreidde via Twitter? Dat zijn er slechts een paar, meldt Coenraads, en zolang het nog in het Forum past zijn ze welkom.