Nationaal Park Drentsche Aa krijgt Junior Rangers: 'Belangrijk dat jongeren meedenken'

Het Nationaal Park Drentsche Aa start dit weekend met het opleiden van Junior Rangers. Vijf vragen hierover aan Andre Brasse van IVN Natuureducatie.

„Een Junior Ranger is een jongere tussen 12 en 19 jaar oud, die betrokken is bij de natuur en als een soort ambassadeur wil optreden namens een nationaal park. Junior Rangers gaan geregeld samen op pad in het natuurgebied waar ze dichtbij wonen en helpen daar bij de organisatie van allerlei activiteiten, of helpen bij het onderhoud van het natuurgebied.”

„Junior Rangers kun je door heel Europa vinden, in vele nationale parken. Vorig jaar was er een congres in Schotland, waar een delegatie van Junior Rangers uit allerlei landen een manifest aanboden waarin zei opriepen om jongeren vaker mee te laten denken over natuurbeleid. Laat ons zelf meebeslissen over onze eigen toekomst, zeiden ze. Dat sprak ons erg aan en daarom hebben wij als IVN en het Nationaal Park Drentsche Aa besloten ook een rangers-programma op te zetten.”

„Eigenlijk is het heel simpel: je moet een beetje van natuur houden en je opgeven. We starten dit weekend met 14 aspirant-Junior Rangers. Zij krijgen het hele jaar eigenlijk een soort training, hoewel dat een beetje zwaarder klinkt dan het is. Elke maand komen we bij elkaar en wordt de groep meegenomen in het verhaal van het Drentsche Aa-gebied. Dat is meer dan alleen natuurbeheer, want het nationale park bestaat uit heel veel partijen. Er wonen en werken mensen, er wordt water gewonnen en er zijn agrarische gebieden. Daarom gaan we onder meer langs bij het Waterbedrijf Groningen, leert de groep over waterkwaliteit bij het Waterschap Hunze en Aa’s en gaan we op bezoek bij de schaapherder in Schipborg. Aan het einde van het jaar geven de aspirant-rangers een presentatie over wat ze dit jaar geleerd hebben en krijgen ze, hopelijk, hun diploma. Dan zijn ze volwaardig Junior Ranger.”

„De Junior Rangers worden onze ambassadeurs. Ze helpen bij activiteiten of het onderhoud van het nationale park. Zij zijn eigenlijk echt onderdeel van het team en we willen dat zij gaan meedenken over natuureducatie en het beleid van IVN. Wij kunnen wel lessen maken, maar misschien vindt de jeugd dit wel helemaal niet interessant en krijgen we te horen dat het helemaal anders moet. Daar zijn we erg benieuwd naar.”

„We zijn aan het kijken of het mogelijk is om één of twee zetels beschikbaar te stellen in het overlegorgaan van het Nationaal Park Drentsche Aa. Dan zouden er Junior Rangers aanwezig zijn bij vergaderingen en kunnen zij meebeslissen over het beleid. Eerst maar eens kijken hoe het deze eerste lichting dit jaar vergaat, maar zoiets zou heel mooi zijn.”