Eerste Letterenfestival niet stoffig

GRONINGEN Altijd al een echo van je tong willen laten maken of met een virtuele bril oude botten willen bekijken? Het kon allemaal op zaterdag 14 september bij het Letterenfestival bij De Harmonie aan de Kijk in ‘t Jat.

De Faculteit der Letteren laat graag zien waar ze mee bezig is. En wat is er mooier om dit in een prachtig nazomerzonnetje te doen? Het Middenplein ligt er gezellig bij. Naast de informatiestands zijn er kraampjes met food. De Soepfabriek schenkt een tomaten en linzenvariant en voor de liefhebber is er frozen yoghurt.

Bij de tafel van Hedwich Sekeres van Taalwetenschap kunnen kinderen door middel van echografie zien hoe snel hun tong beweegt. „Deze techniek is bijvoorbeeld te gebruiken bij verschillende spraaktherapieeën”, vertelt Hedwich. In het kraampje verderop kan een zogenaamde dialect-app raden waar je vandaan komt.

Francesca Slim van de studie Archeologie is met een virtuele bril in de weer. Zij behoort tot het testpanel van Bonify, een 3d- toepassing waarmee botten kunnen worden geclassificeerd en worden herkend. Hiermee laten we zien dat we niet stoffig zijn en dat ook Archeologie met de tijd meegaat, volgens Slim.

Op het evenement zijn veel familieleden van de faculteitsmedewerkers afgekomen. Het plein is een smeltkroes van verschillende nationaliteiten. Een groep studenten komt even buurten op de binnenplaats:„Even geen alcohol”, klinkt het op zijn Nederlands. „Wel a-typisch in dit gezelschap maar het is mogelijk” , wordt er gelachen.

Het eerst Letterenfestival in Groningen is goed bezocht. Het is de bedoeling dat het festival een regelmatig terugkerend evenement wordt.

Ineke Doornbos