De andere kant van de bietencampagne | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: de andere kant van de bietencampagne.

Nu vinden we oude foto’s van de Westerhaven vol bietenschepen geweldig. Maar als je in de herfst van 1956 de Paterswoldseweg op moest was je regelmatig in de aap gelogeerd.

Een hele sliert schepen moest dan in een keer door de Basculebrug, voor jongere Stadjers Eendrachtsbrug. Nou ja, laten we zeggen voorbij de achterkant van de Mediamarkt, voor de verkeerslichten, op weg naar de Hoornseplas.

De schepen voeren zwaarbeladen met bieten via het Hoendiep naar de Friesch-Groningsche (beetwortelsuikerfabriek). Vrijwel allemaal vrouwen daar op de Westerhaven, keurig achter de stopstreep. Een andere foto toont het ongeduldiger manvolk, pal voor de slagbomen van de brug. De stadse villa, met verdieping (links), werd in 1969 gesloopt om plaats te maken voor de zogenaamde DETAM-flat, na een heuse upgrade Westertoren genaamd. Maar daar worden wij niet blij van: 1. geen toren, maar kantoorflat 2. de Westertoren draagt een keizerskroon en staat in een stadje een heel eind naar het zuidwesten.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Michael Hermse