Uit oud dakleer vervaardigd asfalt voor J.M. den Uylstraat en Valreep in Groningen

Twee straten in Groningen krijgen deze week een nieuw wegdek, gemaakt van ‘groen asfalt’. Het is de eerste keer dat dit asfalt, dat is gemaakt uit oude daken, wordt toegepast in de provincie Groningen.

Het ‘groene asfalt’ wordt toegepast op de Valreep in de wijk Lewenborg en in de J.M. den Uylstraat in de wijk Hoornsemeer. Het wegdek in deze beide straten is aan onderhoud toe.

De voorbereidende werkzaamheden vinden vandaag plaats, vanaf woensdag wordt het nieuwe asfalt aangebracht.

100 procent circulair

De gemeente Groningen heeft in overleg met aannemer Roelofs uit Den Ham gekozen voor gerecycled asfalt, vervaardigd uit oud dakleer.

Het materiaal is volgens de leverancier en de aannemer 100 procent circulair, de prijs is marktconform en de verwachting is dat het langer meegaat.

Afgedankt dakleer

Het asfalt wordt gewonnen uit ‘schone’ bitumen van afgedankt dakleer. Dat wordt normaal gesproken als afval verbrand. Nu krijgt het door hergebruik een tweede leven, op straat.

,,Bij de uitvoering van werkzaamheden in Groningen hechten wij grote waarde aan duurzaamheid. Hergebruik van grondstoffen in weg- en waterbouw past daar uitstekend in”, zegt wethouder Glimina Chakor over de toepassing van circulair asfalt.