Op zoek naar één A4'tje

GRONINGEN In haar huiskamer geeft Reino Beck informatieve cursussen over de bijbel, om zo onder andere te kunnen laten zien wat de invloed ervan is op de Europese cultuur.

,,Er zijn veel mensen die niet op de hoogte zijn van wat er in de bijbel staat. Ze hebben er wel eens van gehoord, maar weten niet dat het steeds terugkomt in muziek, in onze taal of op schilderijen”, vertelt Reino.

Een voorbeeld van een bekend symbool is Het Gouden Kalf, de Nederlandse filmprijs. Reino: ,,Dat is afgeleid uit een verhaal uit bijbelboek Exodus, als iets wat het Israëlische volk vereerde.”

Maar hoe zet je zo'n cursus op? Aan de hand van schilderijen, bedacht Reino. Eerst wilde ze die ook bespreken, maar na een tijdje realiseerde Reino Beck zich dat ze zelf niet de kunstkijker - ,,in de zin van: museum in, museum uit” - was. De schilderijen en illustraties zijn daarom ondersteunend. ,,Ik vertel, terwijl ik op een smart-tv schilderijen en filmpjes laat zien die een bijbels onderwerp hebben.”

Geloof en cultuur

Zelf was ze ook lange tijd niet bekend met hoe het geloof in de cultuur was doorgesijpeld. ,,Met een paar Christelijke schilderijen ben je er wel, dacht ik. Van Rembrandt kende ik er een paar. Maar toen ik ben gaan zoeken, zag ik er steeds meer. Het heeft me drie jaar gekost om de cursus inhoudelijk en computertechnisch te ontwikkelen.”

Reino komt uit een niet-christelijk gezin. Toen ze op haar 53e het programma Catherine Zoekt God voorbij zag komen was haar interesse gewekt. In het programma interviewde presentatrice Catherine Keyl, als niet-gelovige, verschillende mensen over het geloof. Reino legt uit: ,,Ik wilde altijd al weten wat voor vreemd zintuig mensen hadden om te kunnen geloven. Ik was op zoek naar één A4'tje waar dat opstond. Uiteindelijk heb ik veel boeken over het geloof gelezen en las ik de bijbel: dat leidde ertoe dat ik - na zeven jaar twijfelen - zelf ook overstag ging."

Niets opdringen

,,Maar”, benadrukt Reino: ,,De cursus 'Bijbel uit de doeken' is puur informatief. Ik wil niets opdringen. Mensen kunnen gerust boeddhist, hindoe, atheïst of wat dan ook zijn. Ik respecteer ieders overtuiging.” Met behulp van schilderijen en filmpjes geeft ze een indruk van een aantal bijbelverhalen en wijst ze op de samenhang daartussen. Reino Beck: ,,Ik wil laten zien wat de rode draad is: van het scheppingsverhaal in het begin tot de openbaringen op het einde.”

Op 3 oktober hoopt ze weer een cursus te starten. Aanmelden daarvoor is nog mogelijk op https://cursus-bijbeluitdedoeken.nl.