Sterke competitiestart FC Groningen o19

GRONINGEN FC Groningen onder 17 en onder 19 hebben dit seizoen hetzelfde doel voor ogen: plaatsing voor de kampioenspoule van de eredivisie.

Die wordt bereikt door na een halve competitie bij de eerste acht te eindigen. Beide ploegen wonnen zaterdagmiddag op sportpark Corpus den Hoorn hun thuiswedstrijd.

Voor FC Groningen onder 17 lijkt het bereiken van de kampioenspoule een uitdagender doelstelling dan voor het oudste opleidingsteam. Zoals eerder gememoreerd ontbreekt het bij de ploeg van het trainersduo Paul Matthijs en Gibril Sankoh aan afmakers. In feite heeft het jeugdelftal hetzelfde probleem als het eerste elftal. Qua organisatie en spelintentie hebben trainers en spelers het vrij goed voor elkaar, maar wie o wie maakt de goals? Net als de aanvallers van het eerste elftal hebben die van onder 17 de grootste moeite met scoren. Dat FC Groningen zaterdag van Vitesse wint, dankt de ploeg dan ook aan een alerte reactie van middenvelder Luciano Valente die een rebound van de keeper in de touwen tikt. Veel meer kansen krijgt onder 17 niet, maar het fysiek wat sterkere Vitesse evenmin. Eenmaal ploft een hoge bal op de Groningse lat en eenmaal redt doelman Roy Mos in een reflex knap met zijn linkervoet. Na de nederlaag voor de Super Cup tegen Feyenoord (1-3), een gelijkspel voor de competitie tegen Twente (1-1) betekent de 1-0 tegen Vitesse de eerste zege in het prille seizoen. Een bemoedigend competitiebegin voor de onder 17.

Geen problemen met scoren

Problemen met scoren heeft FC Groningen onder 19 niet. Het elftal van Peter Hoekstra en Melchior Schoenmakers begon de competitie met een knappe 3-1 uitzege op FC Twente en was zaterdag de leeftijdgenoten van Almere City royaal de baas (5-0). Erkend goalgetter Romano Postema nam drie doelpunten voor zijn rekening en gaf ook nog de assist bij de 2-0 van Mohamed El Kharbachi. Postema maakte op knappe wijze nóg een goal maar die werd afgekeurd. Qua arbitrage zat het FC Groningen onder 19 niet tegen. Vanaf de zijlijn leek het dat Almere City bij de stand 1-0 een zuivere strafschop werd onthouden, terwijl vlak na rust een van de Almere-spelers binnen een minuut dom rood kreeg. Op dat moment stond het al 2-0 voor de thuisploeg, die haast freewheelend naar 5-0 uitliep. Aanvallende linksback Thomas Poll nam de vijfde en laatste goal voor zijn rekening. Na de 3-0 sloop er wat nonchalance in de thuisploeg wat Almere kansen bood in de tegenstoot. Met een paar uitstekende reddingen voorkwam doelman Thom van Rotterdam een tegentreffer.

Voor onder 19 wacht nu in vijftien dagen tijd een reeks van vijf duels. Te beginnen zaterdag met een uitwedstrijd tegen Feyenoord, daarna volgende week woensdagavond Heerenveen thuis en vervolgens uitwedstrijden tegen AZ en Vitesse en tot slot een thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Na die ‘Engelse weken’ ligt de competitie een maand stil omdat het Nederlands elftal Oranje onder 18 deelneemt aan het WK in Brazilië. Oranje neemt deel met de ploeg die in mei als onder 17 de Europese titel veroverde.