Noorden pleit tijdens Prinsjesdagontbijt voor snelle verbinding: en nu de eenheid bewaren

De stemming was dinsdag opperbest tijdens het inmiddels traditionele Prinsjesdagontbijt in Den Haag. Eendrachtig klonk het pleidooi voor snellere verbindingen tussen Noord-Nederland en de Randstad. Als nu de eenheid maar bewaard blijft.

De Friezen hebben het Prinsjesdagontbijt uitgevonden, de Friese commissaris Arno Brok is voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, toch mocht de Drentse commissaris Jetta Klijnsma het Prinsjesdagontbijt dinsdag openen in het Eschermuseum in Den Haag. Zij is tenslotte met haar 62 jaar de nestor van de drie noordelijke commissarissen des konings.

We willen een snellere verbinding

„We willen vandaag vooral één ding voor het voetlicht brengen: de noodzaak van een snellere verbinding tussen het Noorden en de Randstad”, hield Klijnsma haar gehoor voor. „En dat kunnen we alleen realiseren door zo snel mogelijk de bestaande verbindingen te verbeteren, zodat je er sneller én frequenter op kunt rijden. Ik roep jullie allemaal op om daarop in te zetten.”

Het Prinsjesdagontbijt is bedoeld om noordelijke bestuurders en politici een platform te geven om in Den Haag hun boodschap voor het voetlicht te brengen. Volgens de Friese gedeputeerde en voormalig Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) is zijn provincie er mee begonnen en hebben de andere twee zich daarbij aangesloten. Het is ook een gelegenheid om even bij te praten, de Eerste en Tweede Kamerleden kunnen er alvast de eerste reacties op hun outfit in ontvangst nemen.

Antje Diertens

Pakje van lokale couturiers

Antje Diertens, Tweede Kamerlid van D66 uit Groningen, heeft net als Jetta Klijnsma door lokale couturiers een pakje laten maken. Het is gemaakt door Petra Tjapkes en Anka Roggeveen van atelier Zibayou. Diertens loopt er trots als een pauw mee rond. „ Kijk, het heeft de kleuren van Groningen en het is gemaakt van zijde.” Klijnsma had haar jasje gemaakt door vmbo-leerlingen van christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh aan.

De politici sloten hun ontbijt af met een bordesscene. Nu is het afwachten of al die andere politici in de Hofstad hun boodschap voor snellere verbindingen oppikken.

‘Spreek vooral met één mond’

Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), ook voormalig Statenlid in Groningen, is er niet helemaal gerust op. „Het Noorden weet over het algemeen de boodschap wel goed voor het voetlicht te brengen, maar de provincies moeten wel met één mond spreken.” En juist daar ging het in het recente verleden pijnlijk mis, moet zij constateren. Drenthe en Groningen verschilden sterk van mening over de vraag of een snelle trein nu wel of niet in Assen moet stoppen. Van der Graaf: „Het Noorden moet echt met één agenda komen.”