Installatie Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly grootste aankoop Groninger Museum ooit

Het Groninger Museum heeft een belangrijk werk van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly verworven: ‘Grand Stairwell Installation’. Het museum spreekt van de grootste aankoop in zijn geschiedenis. Met steun van onder andere de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds.

Het Groninger Museum hield in de winter van 2018/ 2019 een overzichtstentoonstelling van glaskunstenaar Dale Chihuly: ‘CHIHULY’. Deze expositie, de grootste Chihuly-expositie ooit in Europa, trok 156.000 bezoekers.

Zeventig rode, oranje en gele glazen vormen

Hoogtepunt van de tentoonstelling was een voor de trapzaal van het museum ontworpen installatie. Deze ‘Grand Stairwell Installation’ bevat zeventig rode, oranje en gele glazen vormen, de zogeheten Persians. Deze bedekken de drie wanden van de twaalf meter hoge zaal. Elke glazen sculptuur weeg tussen de 8 en 15 kilo. De installatie is vanaf verschillende etages en vanaf de trap te zien.

,,Het in het Groninger Museum kunnen presenteren van mijn solotentoonstelling ‘CHIHULY’ was een grote eer”, zegt Dale Chihuly. ,,Het was niet alleen mijn grootste tentoonstelling in een Europees museum ooit en een kans om mijn werk met een nieuw publiek te delen, maar de esthetiek van het museumgebouw is ook erg inspirerend. Ik hou van de kleurrijke en interessante ruimtes – het resultaat van een architecturale samenwerking geleid door Alessandro Mendini – en ik ben verheugd dat mijn ‘Grand Stairwell Installation’ een permanente plek krijgt in dit gebouw dat ik zo bewonder.”

Fondsen en particuliere giften

De aankoop kon alleen worden gerealiseerd door een aantal fondsen en particuliere giften:

  • de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds, haar Themafonds Glas, haar Innorosa Fonds en haar Groninger Fonds)
  • het Mondriaan Fonds
  • het legaat De Marees van Swinderen-de Blocq van Scheltinga
  • het legaat Van Os-Van Calcar
  • de Groninger Museum Salon
  • de BankGiro Loterij
  • Reineke Bennema & Willem Bok
  • Het Singeldorp